На кафедрі пройшла VII Осіння Школа юного біохіміка

Ось і завершилась наша VII школа юного біохіміка, яка цього річ проходила під назвою «Спростування міфів: від теорії до експерименту»

Два насичені дні Школи і майже 50 учасників з різних шкіл Івано-Франківська та області, а також Закарпаття. Таку велику кількість учасників ми змогли прийняти завдяки нашим грантодавцям («Малі гранти» платформи «Тепле місто» та Biotechology Initiative українсько-американської фундації U.S. Ukraine Foundation), а також завдяки злагодженим зусиллям та клопіткій праці наших співробітників та студентів-волонтерів.

На відкритті Школи з вітальними словами виступили завідувача кафедри біохімії та біотехнології, проф. Володимира Лущака, заступника голови Івано-Франківської ОДА Дмитра Романюка, проректора з навчально-наукової роботи ПНУ проф. Сергія Шарина, заступника декана факультету природничих наук Сергія Шевчука, представників платформи “Тепле місто”

На лекційному курсі наші учасники мали змогу почути про біохімію як фундамент сучасної лабораторної діагностики та біотехнології, про перспективи навчання на кафедрі біохімії та біотехнології (лектор – проф. Володимир Лущак), біологічно активні речовини рослин (вітаміни, феноли та катехін) та їх роль у житті рослин та здоров’ї людини (лектор – доц. Марія Байляк), про структуру імунної системи людини, основні типи імунних клітин, про роль вакцинації у формуванні імунітету (лектор – доц. Марія Байляк), методи створення галузі та їх застосування  генно-модифікованих організмів, спростування міфів  про небезпечність ГМО; роль азоту у житті рослин, нітратні добрива та енебезпечність нітратів для організму людини (лектор – доц. Віктор Гусак).

На лабораторних заняттях учасники готували екстракти з різних харчових продуктів та визначали вміст вітамінів  С і Р  та нітратів у них, ознайомились з процедурою забору крові з риб і мишей, навчились виготовляти мазки крові та мікропрепарати бактерій і дріжджів, навчились фарбувати та ідентифікувати під світловим мікроскопом клітини крові та мікроорганізмів за морфологією.

Підготовку до лабораторного курсу та власне лабораторні заняття провели наші співробітники та студенти: доц. Надія Мосійчук, доц. Віктор Гусак, викл. Ігор Юркевич, провідні фахівці – Марія Лилик, Надія Бурдилюк та Наталя Перхулин, студенти – Заячківська Аліна, Стефанишин Надія, Тимів Вікторія, Балацький Віталій, Когут Віталій, Пітух Анжеліка, Щерба Роксолана, Струтинська Тетяна, Тимків Владислава,  Тітаренко Христина, Матвеєва Христина, Іваночко Мар’ян.

Велику допомогу у організації заходу, зокрема перерв на чай та у підготовці реактивів до лабораторних занять надали студенти 2-го і 3-го курсу (Деркачов Віталій, Березовський Влад, Старчевська Катерина, Перець Неля).

Головним координатором заходу була доцент Надія Мосійчук і саме завдяки її титанічним зусиллям та вмілому розподілу обов’язків все пройшло злагоджено та чітко.

Ми дякуємо всім причетним до організації Школи! Особлива подяка студентам, які за рахунок свого вільного часу долучились до нашого заходу! Ви – великі молодці!

Про те, що наша Школа пройшла на високому рівні свідчать схвальні відгуки наших учасників.  Це нам особливо приємно

Ми сподіваємось, що змогли зацікавити біологією та навчити чогось нового наших учасників.