ЯК ЗМЕНШИТИ ЙМОВІРНІСТЬ ЗАХВОРІТИ на COVID-19? Поради та рекомендації проф. Володимира Лущака

На своїй сторінці у фейсбуку, завідувач кафедри, професор Володимир Лущак опублікував рекомендації, як зменшити ймовірність ризику захворіти на ковід 2019:
“Майже рік, як COVID-19 впевнено крокує по планеті і люди толком не знають, що з ним робити. Проте, безпрецендентне концентроване залучення науки у боротьбу загрозою багато чого прояснило і дає певні надії. Не у перемозі над COVID-19, а у співіснуванні з ним, як і з іншими інфекційними хворобами.
Про вакцини говорити не буду – вони на різних стадіях розробок.
Хочу звернути увагу на фактори ризику. Їх знання та свідоме використання цієї інформації може знизити ймовірність захворіти, знизити важкість перебігу хвороби і покращити процес одужання. Відразу зазначу, що я не говорю про лікування, а саме про те, що заявив вище – зменшення ризиків.
Серед ключових факторів ризику називають старший вік (понад 65 років), надлишкову вагу, цукровий діабет, серцево-судинні, ниркові та ракові захворювання. Оскільки досконалих калькуляторів ризику захворіти на COVID-19 я не знайшов, то для початку можна скористатися відносно простим калькулятором ризику захворіти на цукровий діабет. Він достатньо непогано дасть уявлення про можливість захворіти на COVID-19.
Якщо мені попадеться надійний калькулятор ризику захворіти на COVID-19 – зразу ж розміщу його в це повідомлення. Але Ви повинні розуміти, що знизивши ймовірність захворіти на цукровий діабет, Ви сильно знизите й ризик захворіти на COVID-19.
Робота з науковою літературою і деякий особистий досвід дозволяють додати ще кілька рекомендацій, дотримання яких може знизити Вашу ймовірність захворіти на COVID-19.
Насамперед, це стосується здорового способу життя – окрім решти це:
Здорова груба їжа з низьким вмістом цукру, солі і жирів, зате багата вітамінами, мікроелементами та мікроволокнами. Часто це забезпечується високим споживанням овочів, фруктів та морепродуктів.
Розумне дозоване фізичне навантаження. Бажано на свіжому повітрі. Думаю, що тут також помічне загальне загартовування.
Споживання паростків броколі (проект у розробці на нашій кафедрі), квашеної капусти та інших овочів, особливо без солі.
Додаткову інформацію про вашу власну роботу заради свого здоров’я можете знайти на Інтернет-сторінках нашої кафедри http://kbb.pnu.edu.ua чи українсько-румунського проєкту http://www.prepod.org.ua/ , який виконує наша кафедра разом з колегами-медиками.”