“Soft Skills”, або м’які навички. Що це та навіщо воно біохіміку?

Soft Skills – це набір не технічних навичок, які вважаються необхідними для кожної людини у повсякденному житті. Вони включають те, як ви взаємодієте з оточуючими людьми, колегами та врешті-решт із самим собою.
Дослівно перекладаються як — м`які навички. Власне м`якість полягає у вмінні ними оперувати.

Сьогодні світовий ринок вимагає, крім розвинених технічних навичок (Hard Skills), розвиток м’яких навичок, які стали основними для інженерів та науковців для роботи у команді.
Якщо ви хочете, щоб вас визнали в конкурентному середовищі, необхідно володіти вміннями, які дозволять вам вирізнятись серед інших кандидатів.

Насамперед потрібно розуміти відмінність між Soft та Hard Skills.

Технічні скіли можна легко виміряти (оцінити) та помітити, зазвичай, вони здобуваються у процесі навчання та практичної роботи, можуть стосуватись конкретної сфери \ роду діяльності.

— Рівень володіння іноземною мовою;
— Вміння користуватися комп’ютерними програмами;
— Вимірювання та обчислення тих чи інших показників;
— Навички роботи в лабораторії;
— Володіння методиками визначення активності ферментів іт.д.

М`які ж навички набагато важче виміряти, їх важче набути та розвинути (необхідна взаємодія з іншими людьми), часто є універсальними та значно полегшують застосування твердих навичок на практиці.

— Вміння вирішувати проблеми та приймати рішення;
— Критичне мислення;
— Навички управління інформацією та навчання впродовж життя;
— Ефективне письмове та усне спілкування (уміння правильно подати інформацію, вислухати);
— Робота в команді;
— Лідерські якості та ін.

Ви також маєте уже певний багаж навичок, які здобули, зокрема, на роботі, в школі, під час громадської діяльності, волонтерської роботи, та в програмах професійного навчання.

Щоб вдосконалити рівень володіння м’якими навичками, необхідно вчитися керувати мотивацією / самомотивацією, розвивати та підвищувати особисту ефективність при виконанні завдань та досягненні цілей (техніки тайм менеджменту і т.д.), застосовувати комунікаційні прийоми (розвиваючи навички презентації), зрозуміти важливість управління стресом у повсякденному та професійному житті та ін.

М’які навички створюють нові перспективи та можливості для вдосконалення кар’єри, адже сьогодні необхідне зростання не тільки як спеціаліста, але й як особистості.

Отже, для того, щоб успішно впоратися із вимогами сучасного суспільства, студентові та майбутньому науковцю слід розвинути широкий спектр компетентностей, що дозволяють йому швидко адаптуватися до нових соціальних та професійних вимог.
Швидкий розвиток технологій та процеси глобалізації ставлять вимоги до розвитку тих компетенцій людей, які забезпечать їм індивідуальний успіх, але також сприятимуть успіху суспільства в цілому.

Матеріал підготувала студентка групи Бх-31 Іванна Козачишин