Наші науковці провели семінар для сімейних лікарів у рамках проєкту PrePOD

Протягом 7-8 травня 2021 року був проведений онлайн/оффлайн семінар «НАДАННЯ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ КОНСУЛЬТАЦІЙ З ПИТАНЬ ХАРЧУВАННЯ». Семінар проводився у рамках проєкту «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету – спільна румунсько-українська програма отримання та поширення знань про здоров’я ( Грант 2SOFT/4.1/56)» у був організований як оффлайн-тренінг для сімейних лікарів, проте всі зацікавлені могли приєднатися он-лайн.

Головна ідея семінару – дати сімейним лікарям знання у напрямку попередження чи корекції надлишкової ваги, ожиріння і цукрового діабету. Сьогодні у медицині побутує так звана глюкоцентрична концепція виникнення цукрового діабету, де в основі лежить боротьба із підвищенням рівня цукру в крові. Натомість науковці під час семінару запропонували інший підхід – не допустити ожиріння, як першопричини проблем із цукром у крові. Мова йде про цукровий діабет другого типу.

Координаторами грантової програми є професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології ПНУ Володимир Лущак та професор, завідувач кафедри охорони здоров’я та розвитку людини університету «Штефан чел Маре» Міхай Коваша (м. Сучава, Румунія).

Всі спікери є висококваліфікованими науковцям, клініцистами міжнародного класу. Серед них, зокрема,  видатний український біохімік, лауреат премій «Scopus Awards Ukraine» та «Web of Science Award Ukraine», доктор Володимир Лущак; лікар-дієтолог, віце-президент Асоціації дієтологів України, засновник Академії Довголіття доктор Оксана Скиталінська.

Зазначимо, що в рамках проєкту науковці Прикарпатського університету також придбали автомобіль, який буде оснащено міні лабораторією для проведення мікро-тестів. Також в ході реалізації програми профілактики ожиріння та попередження виникнення цукрового діабету науковці ПНУ поспілкуються із учнями шкіл Івано-Франківської області.

Основний месенджсемінар: причина багатьох захворювань – наше недбале ставлення до свого здоров”я, зокрема у плані харчування. Переїдання малокорисної (солодкої і жирної ) їжі з низьким споживання здорової (“кольорової” – овочів і фруктів) і малою рухливістю їжі ведуть до ожиріння – підступної хвороби, яка провокує низку ускладнень ( цукровий діабет, серцево-судинні хвороби, інсульт, ендокринні порушення, рак) і суттєво скорочує тривалість життя.. (Ps. але біда в тому, що більшість про це не задумується, поки грім не вдарить.). Основні рекомендації – запобігти багатьом хворобам можна, якщо зменшити вагу тіла – менше їсти калорійної їжі, вживати більше кольорової і корисної їжі, більше рухатися і добре висиплятися.