Дводенний семінар для сімейних лікарів у рамках проєкту PrePOD: не лише теорія, а й практика

7-8 травня 2021 року для лікарів первинної ланки медичної допомоги Івано-Франківської області відбувся дводенний семінар, присвячений методам запобігання ожиріння та діабету. Захід відбувався в рамках транскордонного проєкту «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету – спільна румунсько-українська програма отримання та поширення знань про здоров’я (PrePOD)». Грант 2SOFT/4.1/56 реалізується в межах Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 і фінансується Європейським Союзом.
Координаторами грантової програми є професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології ПНУ Володимир Лущак (м. Івано-Франківськ, Україна) та професор, завідувач кафедри охорони здоров’я та розвитку людини університету «Штефан чел Маре» Міхай Коваша (м. Сучава, Румунія).
Захід відбувався на території «Reikartz Парк Готель Івано-Франківськ». Двадцять п’ять попередньо відібраних медичних працівників мали змогу відвідати захід офлайн. Кожному із них було безкоштовно забезпечено: доїзд до місця проведення семінару і назад; харчування та проживання у готелі на період проведення семінару; а також надано пакет інформаційних та роздаткових матеріалів.
Партнери із румунської команди, румунські лікарі-клініцисти, а також всі бажаючі мали змогу приєднатися до навчальних занять онлайн.
За два дні в режимі онлайн та офлайн захід відвідало 144 особи, серед яких 33 із Румунського боку.
Програма семінару була дуже насиченою та цікавою. Вона включала серію дискутивних лекцій та обмін досвідом між клініцистами.
Теми, представлені в рамках навчальних занять, наступні:
«Сімейний лікар – центральна фігура в діагностиці, лікуванні і профілактиці метаболічного синдрому та діабету» – доктор медичних наук, професор Володимир Боцюрко;
«Біохімічні основи ожиріння та цукрового діабету» – доктор біологічних наук,
професор Володимир Лущак;
«Надлишкова вага, ожиріння, цукровий діабет і ризики COVID-19» – науковий співробітник, лікар-інтерн Іван Твердохліб;
«Дієтологічні аспекти регуляції маси тіла і попередження розвитку цукрового діабету» – кандидат медичних наук, практикуючий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська;
«Роль фруктози в епідемії ожиріння та діабету» – доктор біологічних наук, професор Галина Семчишин;
«Мистецтво спілкування з пацієнтами» – доктор медичних наук, доцент Роксолана Нестерак.
Також медичні працівники мали можливість на собі апробувати роботу обладнання, яке було закуплено в межах грантової програми для обстеження населення на місцях.
Після завершення тренінгу учасники офлайн сесії отримали сертифікати та поділилися своїми враженнями про захід.
Щоб передати атмосферу заходу – ділимося деякими світлинами.