Магістрантка кафедри біохімії та біотехнології Аліна Заячківська пройшла стажування у Інституті фармацевтичних досліджень ім. Гельмгольца (Німеччина)

Протягом трьох місяців магістрантка кафедри біохімії та біотехнології Аліна Заячківська проходила наукове стажування у Інституті фармацевтичних досліджень ім. Гельмгольца (Саарбрюкен, Німеччина). Поїздка відбулась у рамках виграного гранту від FEMS (Federation of European Microbiological Societies) – Федерації європейських мікробіологічних товариств. Ця міжнародна європейська наукова організація сприяє обміну науковими знаннями у Європі та світі. Члени організації (в Україні її представляє Товариство мікробіологів України) можуть подавати заявки на стипендії, гранти та/або фінансову підтримку для участі у наукових конгресах та з’їздах. Аліна виграла грант на короткотривалу поїздку для проведення наукового дослідження у лабораторії професора Андрія Лужецького на базі Інституту фармацевтичних досліджень ім. Гельмгольца. Наукова група професора Лужецького працює у галузі метаболічної інженерії актинобактерій. Стажування тривало три місяці. Протягом цього часу Аліна досліджувала індукцію синтезу вторинних метаболітів в клітинах актинобактерій. Ці дослідження спрямовані на пошук нових біологічно активних речовин з антибіотичною активністю. За час стажування студентка освоїла такі сучасні методи молекулярно-біологічних та біохімічних досліджень як полімеразна ланцюгова реакція, гель-електрофорез, рідинна хроматографія — мас-спектрометрія та інші.

Варто зазначити, що Аліна виграла цей грант не з першого разу, але не здалася – і подала заявку повторно. Її коментар: «Для молоді є велика кількість можливостей. Все що потрібно, це не опускати руки в разі невдач, бо вони це лише досвід, який веде до Вашої мети».