Нашій кафедрі – 20 років!

15 вересня 2022 року відбулось урочисте засідання кафедри біохімії та біотехнології ПНУ з нагоди 20-річчя з дня її заснування. Незмінним очільником кафедри протягом 20 років був доктор біологічних наук, заслужений діяч науки і техніки, лауреат премії “Scopus Awards Ukraine” та “Web of Science Award Ukraine”, професор Володимир Лущак. На урочистостях з нагоди ювілею зібралися працівники, студенти, випускники кафедри та запрошені гості.
Зустріч традиційно розпочалася виконанням гімну України та вшануванням пам’яті полеглих за нашу незалежність. З вітальним словом виступив завідувач кафедри, професор Володимир Лущак. Він розповів про свій шлях до науки, співпрацю з іноземними партнерами та студентами і подякував рідним, учителям та друзям, які підтримували його. З ювілеєм колектив кафедри привітав ректор університету Ігор Цепенда. Він подякував колективу кафедри та особисто професору Володимиру Лущаку за титанічну працю у підтриманні іміджу університету та вклад у світову науку. Ректор  також відмітив важливий внесок кафедри біохімії та біотехнології в ініціації змін в університеті, нагородив працівників кафедри грамотами університету та подяками від міського голови.
Із привітаннями виступили також декан факультету природничих наук Віктор Случик, завідувачка кафедри біології та екології Мирослава Миленька, завідувачка кафедри географії та природознавства Ярослава Атаманюк, завідувачка кафедри професійної освіти та інноваційних технологій Оксана Джус. Надіслали відеопривітання наші випускники та колеги з України та зарубіжних університетів-партнерів: професор Кеннет Сторі (Карлетонський університет, Канада), Міхай Коваса (Сучавський університет імені Штефана чел Маре, Румунія), науковці з Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України – професори Марина Скок, Сергій Костерін, Микола Великий та Людмила Дробот, професор Нана Войтенко з Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України, ректор Тернопільського національного медичного університету Михайло Корда, професор Ганна Кміта (Університет Адама Міцкевича, Познань, Польща), професор Галина Ушакова (кафедра біохімії та фізіології, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара), випускниця аспірантури – к.б.н. Богдана Ровенко (університет м. Гельсінкі, Фінляндія). Також ми отримали низку поштових привітань від наших колег.
Загальну організацію урочистостей та теплу атмосферу заходу забезпечила доцент кафедри Олександра Абрат.

Чудову презентацію про історію становлення кафедри біохімії та біотехнології, її досягнення та здобутки на науковій ниві зробив доцент кафедри Дмитро Господарьов.

Історія та основні здобутки кафедри біохімії та біотехнології

Кафедра біохімії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника є відносно молодою кафедрою, оскільки офіційно була заснована у 2002 році (згідно наказу №169 від 10 вересня) професором Володимиром Лущаком. Її створення було давньою мрією професора Лущака і результатом титанічних зусиль його самого та однодумців, які могли мати чудову кар’єру або за кордоном, або на одній з природничих кафедр в інших університетах. Натомість, вони вибрали Україну, вони вибрали Прикарпаття і Прикарпатський університет, який на той час мав сильну школу фізиків і хіміків, але не позиціонував себе як потужний центр біомедичних досліджень.

Створення чогось нового – це завжди вихід із зони комфорту. Створенню кафедри передував підготовчий період, період достигання. Перша лабораторія знаходилась в підвалі адміністративного корпусу, поряд з лабораторіями фізиків, у маленькому приміщенні, яке одночасно було «робочим кабінетом», на той час, доцента Лущака. Володимиру Лущаку вдалось знайти однодумців, переконати їх перетерпіти початкові труднощі. Декого потрібно було переконати переїхати в Івано-Франківськ. Також потрібно було десь дістати реактиви та обладнання (яке, зазвичай, не дешеве) для функціонування лабораторії.. Більшість людей, мабуть, відмовились би брати на себе стільки обов’язків. Проте бажання було непереборним, і завдяки йому вдалось здійснити практично неможливе.

Пізніше, кафедра біохімії додала біотехнологічний напрямок в сферу своїх інтересів і у 2010 році була реорганізована у кафедру біохімії та біотехнології. На сьогодні кафедра біохімії та біотехнології обросла зв’язками і створила потужний імідж для нашого університету.

Зокрема, починаючи з 2002 року, на запрошення як завідувача, так і співробітників кафедри, наш університет відвідала низка вчених зі світовим ім’ям: Нобелівські лауреати в галузі фізіології або медицини – Ервін Неєр та Берт Закман, , один з найбільш відомих американських дослідників вільнорадикальних процесів Родні Левін, колишній заступник міністра науки .

Варто зауважити, що з-поміж численних наукових заходів, проведених колективом кафедри, в 2016 та 2019 роках кафедра біохімії та біотехнології була співорганізатором двох воркшопів за підтримки Німецької служби академічних обмінів. В рамках цих шкіл наше місто і, зокрема, Прикарпатський університет відвідала ціла плеяда німецьких вчених-імунологів та експериментальних онкологів зі світовими іменами.

Сам професор Лущак неодноразово запрошувався як спікер на визначні міжнародні конференції. У 2016 році він отримав нагороду від всесвітньо відомого видавництва «Ельзевір» з визнанням його як найбільш цитованого вченого України в галузі біологічних наук, а Прикарпатського національного університету – як найбільш цитованого університету України. Якість публікацій професора Лущака також двічі була відзначена нагородами від «Кларівейт Аналітікс» – компанії, яка є власником наукометричної бази «Веб оф Сайєнс» і численних соціальних мереж для науковців.

Професор Лущак також зміг зібрати коло однодумців, кожен з яких, будучи членом великої команди, має власну цінність. Доцент Олег Лущак на сьогодні є одним з найбільш цитованих молодих вчених України, який вже давно пішов у вільне плавання, не ховається за іміджем батька, маючи власну дослідницьку команду і співпрацю з відомими українськими та іноземними лабораторіями. Галина Семчишин, яка стояла у витоків кафедри і зараз веде свій напрямок, неодноразово була ініціатором довготривалої і плідної співпраці із німецькими та польськими колегами, вигравала низку грантів для проведення воркшопів, а також для стажування студентів. Вона також організовувала недавню співпрацю з румунськими науковцями. Марія Байляк – гідна учениця професора Лущака – здобутки якої були відзначені премією від компанії Л’Ореаль «Для жінок у науці, орденом княгині Ольги в 2021 році, яка, зрештою, отримала фінансування власних досліджень від Національного Фонду досліджень України. Інші учні та однодумці Володимира Лущака – сьогоднішні працівники кафедри – неодноразово стажувались у в лабораторіях всесвітньо відомих вчених, вигравали гранти на поїздки, відвідували міжнародні конференції і також мають низку нагород за власні здобутки. Перелік цих здобутків дуже довгий. Нещодавно науковці кафедри завершили 2-річну реалізацію просвітницького україно-румунського проєкту по діагностиці та профілактиці цукрового діабету та ожиріння у населення Прикарпаття, а перед тим – німецько-українського проєкту по старінню мозку.

Зараз кафедра не знижує «тонусу». За рік в середньому публікується понад 20 статей і глав книжок, більша частина з яких – у міжнародних виданнях. У значній кількості статей співавторами є студенти. Кафедра біохімії та біотехнології робить значний внесок в імідж нашого університету і розбудову його інфраструктуру, надзвичайно активна в медіа. Бажаю кафедрі біохімії та біотехнології подвоїти свої здобутки в наступні роки. Вона, враховуючи її рівень, однозначно заслуговує на велику кількість абітурієнтів, які в майбутньому стануть талановитими науковцями, діагностами, біотехнологами, і візьмуть активну участь в розбудові нашої держави саме в той час, коли буде надзвичайно великий запит на їхню допомогу, їхній талант і розум.

Попри трагічну і складну ситуацію в Україні, спричинену військовою російською агресією, ми намагаємось не втрачати оптимізму, віримо у нашу перемогу та продовжуємо працювати на благо нашої держави