ЗАВЕРШИЛАСЬ РЕЄСТРАЦІЯ НА ОНЛАЙН-КУРСИ У РАМКАХ ПРОЄКТУ «BLENDED COURSE “INTEGRATIVE LIFE SCIENCES” FOR UKRAINIAN BIOLOGY STUDENTS», ФІНАНСОВАНОГО DAAD

З ініціативи професорки Ольги Гаращук, директорки інституту фізіології університету м. Тюбінгену (Німеччина), та співучасті її багаторічного колеги професора Володимира Лущака, завідувача кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, а також їхніх колег був розроблений проєкт підтримки українських студентів-біологів у період війни. Проєктом передбачено два інтенсивні онлайн-курси – Інтегрований курс ”Науки про життя”  та “Біоінформатика”, які дозволять студентам як надолужити втрачені знання через перерване навчання, так і набути нових знань з відповідних дисциплін. Проєкт фінансово підтриманий Німецької Служби академічних обмінів (DAAD) у рамках програми «Ukraine digital: Ensuring academic success in times of crisis». Тривалість проєкту – вересень – грудень 2022 року.

Для проведення онлайн-курсів підібрано команду викладачів та науковців, які працюють в університетах України (Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Львівський національний університет ім. І. Франка, Дніпровський національний університет ім. О. Гончара та Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна) та ЄС (Німеччина та Австрія). Кожен з викладачів є спеціалістом в своїй галузі та активно займається науковою діяльністю на світовому рівні.

Реєстрація на курси тривала більше двох тижнів. Понад 600 мотивованих українських студентів, які хочуть набути нових навичок та заповнити прогалини у навчанні, подали заявки на участь у тому чи іншому курсі або ж у обидвох – більше 300 заявок на кожен із двох запропонованих курсів. Найбільше охочих взяти участь у курсах з ЗВО Херсонської, Харківської, Дніпропетровської, Одеської, Запорізької та Київської областей –  регіонів, які найбільше постраждали від російської агресії. Були  заявки від студентів з ЗВО  Львівської, Вінницької, Івано-Франківської та Тернопільської областей.

Організатори курсів планували участь максимум 90 студентів (ОР бакалавр) на курсі ”Науки про життя” та 30 студентів (ОР бакалавр та магістр) на курсі “Біоінформатика”. Але, зважаючи на велику кількість охочих, кількість учасників була збільшена: окрім основних груп, передбачених заявкою, сформовано додаткові групи слухачів. Загалом, майже 300 студентів зареєстровано на курс  ”Науки про життя” та майже 200 студентів на курс “Біоінформатика”. Студенти основної групи мають можливість отримати стипендії (50 стипендій по 600 євро у курсі ”Науки про життя” та 30 стипендій по 200 євро у курсі “Біоінформатика”). Слухачі додаткової групи  матимуть змогу прослухати лекції та отримати відповідні сертифікати.

Курс «Науки про життя” розрахований на 150 годин (5 кредитів ЄКТС) – 104 год лекцій та 46 год семінарів та включає у себе дисципліни – біохімія, молекулярна біологія, фізіологія, біофізика, мікроскопія, інструментальні методи у біології. Курс «Біоінформатика» розрахований на 30 годин (1 кредит ЄКТС). Кредити  можуть бути зараховані студентам за їх основним місцем навчання, що підтверджено університетами Херсону, Одеси, Харкова, Дніпра та Івано-Франківська.

Курси покликані створити в студентів цілісну картину та розуміння взаємозв’язків між різними біологічними науками; поглибити та опанувати нові навики, які у майбутньому допоможуть студентам реалізувати себе в якості кваліфікованого спеціаліста, поступити в магістратуру чи продовжити наукову кар’єру у лабораторіях закордоном; підготувати учасників курсів до роботи з великими масивами даних, пов’язаних з ДНК-аналізом чи масс-спектроскопією. Окрім того, студенти отримають нагоду поспілкуватися з викладачами, що працюють в різних університетах України та ЄС (Німеччина та Австрія).

Детальнішу інформацію про програму та опис курсів можна дізнатися на сайті проєкту

http://lifesciencescourse.org/