На базі Факультету природничих наук ПНУ відбувся практичний тур ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з біології

У суботу 11 лютого на базі Факультету природничих наук Прикарпатського національного університету відбувався практичний тур ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з біології. До складу предметно-методичної комісії, члени якої взяли участь у підготовці і проведенні практичних завдань, разом із колегами з Інституту післядипломної освіти, увійшли доценти кафедри біохімії  та біотехнології Олександра Абрат та Віктор Гусак, а також доценти кафедри біології і екології Віктор Шпарик, Неоніла  Долинко  та Андрій Заморока.

Загалом до практичного туру було допущено 46 учнів 8-11 класів, яким запропоновано до виконання 4 лабораторні роботи із зоології, анатомії і фізіології, біохімії та молекулярної біології. За дві години активної роботи всі учні чудово справилися із поставленими перед ними практичними завданнями, проявивши не тільки добру теоретичну, але і практичну підготовку.

   

Лабораторна робота із зоології для 8 класу, підготовлена доцентом Віктором Шпариком, передбачала вміння учнів працювати із біологічними об’єктами. Зокрема завданням було запропоновано здійснити анатомування мадаґаскарського таргана і позначити його органи.

У лабораторній роботі із біохімії для 9 класу, підготовленій доценткою Олександрою Абрат, учні мали змогу проявити себе у ідентифікації білків за допомогою якісних реакцій, визначаючи їх присутність у невідомих розчинах. Розчинами слугували яєчний білок, м’ясний бульйон і синтетичний суп.

10 клас виконував лабораторну роботу із анатомії та фізіології тварин і людини, підготовлену доценткою Нелею Долинко. Лабораторна робота полягала у мікроскопії тканин і їх зв’язуванні із функціями, що вони виконують в організмі.

В 11 класі лабораторна робота з молекулярної біології, підготовлена доцентом Віктором Гусаком, була спрямована на вміння учнями робити узагальнення про активність ферментів у різних тканинах рослинного і тваринного походжень.

Журі практичного туру у складі доцентки Олени Васильків (голова журі), завлабораторією Івана Мердуха (заступник голови журі), доцентки Мирослави Миленької, доцента Андрія Замороки, доцента Віктора Шпарика, доцентки Олександри Абрат, доцента Віктора Гусака, доцентки Нелі Долинко, методистки Оксани Марковецької, вчителя Христини Богович та вчителя Юрія Лицура оперативно та професійно здійснили перевірку олімпіадних робіт.

Вітаємо переможців! Ми впевнені, що досвід участі в олімпіаді був для учасників корисним і ми про багатьох із вас почуємо невдовзі як про відомих талановитих фахівців у галузі! Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому – вчіться, дізнавайтесь нове, розвивайтеся. Успіхів вам, натхнення, творчості і позитиву кожен день під мирним українським небом!