В рамках тижня науки на кафедрі відбувся науково-популярний захід: “BioScience Fiesta”

Сьогодні на нашій кафедрі відбувся цікавезний науково-популярний захід в рамках тижня науки. В ньому взяли участь учні Ліцею№ 6 ім. І. Ревчука та вихованці Центру освітніх інновацій.

Про подію дуже тепло відгукувалися учні та їхній керівник Мар’яна Ганчак. Нижче пряма мова:

“Учні  навчилися дуже багато цікавого (теоретично і практично):

* Спочатку науковий співробітник Ігор Юркевич представив кафедру з її потужним викладацьким складом та їхніми напрацюваннями (особливо вразило, що В.І. Лущак та О.В. Лущак відносяться в топ 2% світових науковців) – це дуже великі досягнення
* Потім разом із доцентом Володимиром Швадчаком показали та розказали як працюють дуже круті прилади, за допомогою яких здійснюють важливі дослідження та експерименти.
* Нам показали рідкий азот, який зберігається в дьюарах, температура −195,75 °C
* Наукові напрямки на кафедрі біохімії та біотехнології активно розвиваються. Один з нових перспективних напрямків – це мікроклональне розмноження рослин – розмноження рослин in virto (у пробірці). Про мікроклональне розмноження розповів доцент Віктор Гусак. Діти дізналися, що за допомогою мікроклонального розмноження можна з однієї рослини отримати тисячі екземплярів. Це особливо актуально для рослин, які повільно розмножуються або є рідкісними, а також для отримання посадкового матеріалу сільськогосподарських рослин у достатній кількості. Нас дуже зацікавив даний вид діяльності !
* Також сподобались на дотик листки Павловнії, чудо – дерево, яке дуже швидко росте і може давати багато кисню, тому що його листки можуть здійснювати фотосинтез як вдень, так і вночі.
Відчули себе в ролі справжніх дослідників, із захопленням готували зразки крові, виконали аж 6 реакцій, серед яких найбільше сподобалась коливальна хімічна реакція Брігса-Раушера.
Бажаємо кафедрі й надалі бути такою ж потужною, перспективною та успішно процвітати!”
До організації заходу долучились молодші співробітники кафедри, аспіранти та студенти.