Відбулась щорічна звітно-наукова конференція студентів

Сьогодні 13 студентів 2-5 курсів виступили з доповідями на щорічній звітно-науковій конференції. Конференція проходила в онлайн-форматі на платформі «Zoom». Відрадно, що незважаючи на складний час, всі студенти представляли результати експериментальних досліджень. Тематика доповідей була різноплановою і викликала жваве обговорення.  Різноманітність тем доповідей підтримували постійну зацікавленість протягом усієї зустрічі.

Розпочалась конференція з доповіді магістранта першого року Березовського Владислава на тему «Вплив родіоли рожевої та ферулової кислоти на поведінкові реакції у мишей різного віку». У своїй роботі він використав два тести для дослідження поведінки: «відкрите поле» та «винагорджена альтерація». Для більшості слухачів такі тестування були в новинку, тому з цього вилилося багато запитань та доречних зауважень, які допомагатимуть у подальшому розвитку цього напрямку на нашій кафедрі.
Наступним свою доповідь, на тему «Вплив різних  харчових додатків та періодичного голодування на поведінкові реакції  у мишей на фоні споживання кафетерійної дієти»,  представив Деркачов Віталій, який є також магістрантом першого року та використовував такі ж методи досліджень. Тому вже звикла до цієї теми аудиторія звертала увагу на дещо інші речі. До прикладу на цікаві висновки щодо дибутилфталату та його впливу на рухову активність мишей.
Першою хто зійшов з теми поведінки мишей була Старчевська Катерина, студентка четвертого курсу, з роботою на тему «Вплив кафетерійної дієти на вміст запасних метаболітів та активність ферментів катаболізму глюкози у печінці та м’язах мишей». Орудуючи біохімічними знаннями  вона описала можливі  шляхи дії кафетерійної дієти та обґрунтувала методологію своєї роботи, не обійшовши стороною і її недоліки, що означає досконаліший експеримент у майбутньому.
Студент четвертого курсу, Цюмпала Святослав представив свою доповідь під темою «Вплив кафетерійної дієти на показники про-/антиоксидантного стану у різних тканинах мишей середнього віку». Ця робота зачіпає дуже короткочасні процеси, що можуть мати тривалі наслідки, тому до її обговорення залучилось багато людей. Загалом, Святослав зазначив, що деякі результати були неочікуваними і для нього самого, проте зміг навести декілька своїх припущень щодо них.
Далі доповідали студентки другого курсу Охович Анна та Ткачик Анастасія. Охович Анна розповіла про те яким чином рослинні екстракти можуть інгібувати активність альфа-амілази. Деякі викладачі хотіли перевірити студентку на знання теорії та вона чудово впоралась і з доповіддю і продемонструвала необхідні для обговорення цієї теми знання, чим приємно вразила багатьох слухачів. Ткачик Анастасія, яка теж уперше виступала із доповіддю у нас на кафедрі, проявила чудову впевненість та методичність у викладі інформації. У своїй роботі вона досліджувала стійкість до стресу за впливу альфа-кетоглютарату на фруктових мушках.
Студентки третього курсу – Лабич Іванна та Кошка Марія урізноманітнили доповіді імунологічними показниками. Іванна розповіла про те як альфа-кетоглютарат впливає на основні показники, які можна одержати з крові – це і вміст глюкози, і лейкоцитарна формула, та вміст гемоглобіну. Узагальнюючим висновком можна сказати, що вплив альфа-кетоглютарату був позитивним та повертав деякі показники до норми при кафетерійній дієті. У Марії речовиною впливу була ферулова кислота, яка як і альфа-кетоглютарат є потенційним геропротектором. Ця речовина також корегує гематологічні показники при кафетерійній дієті.
Студентки четвертого курсу Кліщ Світлана та Рибчук Леся описали токсикологічні аспекти впливу різних пестицидів за умови хронічного стресу. Світлана представила дані по інсектициду Нуррел Д, чітко зазначила методологію та ґрунтовно відповіла на запитання. Рибчук Леся у своїй роботі використала гербіцид Раундап поставивши ті ж самі запитання. З її даних можуть бути зазначені дуже важливі висновки та можливий подальший розвиток цього експерименту у світову науку.
Петелюк Вікторія розповіла про дослідження впливу глутамату натрію на певні поведінкові та метаболічні аспекти мух. Загалом цікаве дослідження привело розуміння того, що як смакова добавка глютамат натрію на мух діє не сильно, а лише при певній концентрації змушує їх їсти більше.
Завершали конференцію два студенти третього курсу Штурмак Андрій та Святослав Харук. Штурмак Андрій розглядав вплив кардамону зеленого на фруктових мушок. Його унікальне дослідження було представлене у розгорнутій формі і попри обставини що перечили завершенню експерименту він зміг донести свою ідею до слухачів. Подальший розвиток дослідження довелось перенести на невідомий термін. А ось Харук Святослав вирішив досліджувати не вплив якоїсь конкретної речовин, а їх загальну відсутність. Так дослідження про вплив голодування на метаболічні показники дрозофіли було завершальним та не менш цікавим за всі попередні.

Завершилась конференція на вельми демократичній ноті, коли методом голосування було обрано три найкращі доповіді.

  1. Охович Анна  (2-ий курс) «Оцінка здатності рослинних екстрактів інгібувати активність альфа-амілази»;
  2. Старчевська Катерина (4-тий курс) «Вплив кафетерійної дієти на вміст запасних метаболітів та активність ферментів катаболізму глюкози у печінці та м’язах мишей»;
  3. Кошка Марія (3-тій курс)«Гематологічні показники крові мишей за споживання ферулової кислоти на тлі кафетерійної дієти».

Проте, варто зазначити, що усі хто виступив зробили це на гідному рівні і у майбутньому також мають змогу отримати першість використовуючи досвід набутий на цій конференції. Всі студенти продемонстрували високий рівень підготовки та ерудиції.

Цей досвід справді незабутній ще й по тій причині що ситуація у якій опинились всі українці болить у кожного в серці. І хоч війна похитнула нашу землю, ми стоїмо на своєму, прокладаючи український шлях на науковому фронті. За це ми вдячні сміливцям та Героям, що у лихий час захищають нашу спільну країну.
Слава Україні!

Детальніше у фотозвіті.