Вийшли з друку методичні вказівки для студентів та аспірантів із систематизованими порадами та рекомендаціями для розрахунків показників під час лабораторних визначень

Особливістю експериментальних досліджень, лабораторної діагностики, лабораторних занять з біохімії чи суміжних дисциплін є необхідність здійснення різноманітних математичних розрахунків для приготування розчинів певних речовин, проведення біохімічних і хімічних реакцій та представлення отриманих результатів у відповідних одиницях вимірювання. Від правильності обрахунків залежить якість лабораторних аналізів. Тому викладачами кафедри біохімії та біотехнології проф. Байляк М.М. та проф. Лущаком В.І. були розроблені «Інструктивні вказівки для розрахунків під час лабораторних визначень», щоб допомогти студентам та аспірантам уникати багатьох помилок у розрахунках при приготуванні розчинів, сумішей речовин, побудові калібрувальних графіків, виведенні формули для певних показників під час виконання лабораторних робіт та виконання курсових, дипломних чи дисертаційних робіт.

У вказівках наведені інструкції з приготування розчинів заданої процентної та молярної концентрації, приклади побудови калібрувальних графіків у програмі Microsoft Excel та способи розрахунку на їх основі концентрації невідомої речовини; приклади розрахунків концентрації досліджуваної речовини за величиною оптичної густини, виведення формул для розрахунку питомої активності ферментів за результатами колориметричного або спектрофотометричного визначення; основні правила коректного визначення активності ферментів. Ці інструкції будуть корисними для студентів, аспірантів та дослідників-початківців, які проводять кількісні біохімічні визначення.