Студентка Єлизавета Мислюк опановує нові методи досліджень під час стажування у Німеччині

На початку 2023 року команда викладачів/науковців України та Німеччини отримала грант від Німецької Служби академічних обмінів (DAAD) у рамках програми «Україна цифрова: забезпечення академічного успіху у часи кризи (2023) на підтримку навчання українських студентів (детальніше про проєкт на сайті проєкту – http://lifesciencescourse.org/). Ініціатор та керівником проєкту – директор Інституту Фізіології Тюбінгенського університету (м. Тюбінген, Німеччина), професор Ольга Гаращук. Організаційна команда з боку України – кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету (керівник – проф. Володимир Лущак).

Один з напрямів проєкту – наукове стажування мотивованих студентів в Інституті Фізіології Тюбінгенського університету у команді  професорки Ольги Гаращук.  Від кафедри біохімії та біотехнології для поїздки була відібрана студентка 3-го курсу Єлизавета Мислюк. З серпня 2023 року студентка розпочала своє стажування та навчання Інституті Фізіології Тюбінгенського університету. Стажування триватиме до кінця грудня 2023 року. Під час стажування Єлизавета опановує методи імуногістохімії з можливістю впровадження цих методів у дослідницьку практику нашої кафедри.

Ось враження Єлизавети протягом перших місяців стажування.

«Працювати у Тюбінгенському університеті надзвичайно приємно. Лабораторії оснащені сучасним обладнанням та різноманітними реагентами. Є навіть приміщення де працюють з вірусами та роблять скан мозку мишей in vivo. Звісно й мені виділили приміщення для роботи. Саме місто Тюбінген спокійне та мальовниче. Є де прогулятися та відпочити.

За мій час перебування тут я навчилася як підготовлювати тканини для проведення імуногістохімії, як працювати з кріостатом. Звісно, навчили мене й фундаменту імуногістохімії – роботі з первинними та вторинними антитілами з подальшою фіксацією препарату. Попереду ще навчання як виконувати перфузію з фіксацією мізків та вдосконалення навичок роботи з двофотонним лазерним мікроскопом. При можливості, я також буду працювати з програмою Imaris.

На цей момент, моя робота зводиться до проведення імуногістохімії на мізках мишей лінії С57BL/6 різного віку із подальшим опрацюванням даних у програмі Fiji. Зокрема, нещодавно ми навіть спробували фарбування новими первинними антитілами. На додаток, мені видали власну тренувальну мишу на якій я вчуся як правильно працювати з даним модельним об’єктом та як слід проводити ін’єкції.

Відверто кажучи, найбільше мені сподобався в університеті колектив: всі неймовірно дружні, працьовиті та надійні. При потребі з чимось, будь-то незрозуміла частина протоколу чи порада де знайти щось в місті, завжди підкажуть. З ними приємно мати справу та проводити вільний час. Я вже усвідомлюю, що буду за ними сумувати.

Загалом, я неймовірно рада та вдячна, що отримала можливість працювати у даному університеті. Це прекрасна нагода навчитися чомусь новому, познайомитися з новими людьми та отримати незабутні враження.»