Успішно проведено цикл онлайн-курсів для українських студентів-біологів та аспірантів

Ми раді повідомити вам про успішне завершення циклу онлайн-курсів для студентів біологічних спеціальностей,  який організовувався нашою кафедрою в рамках проєкту профінансованого Німецькою службою академічних обмінів (DAAD). Через війну багато студентів та викладачів були вимушені залишити свої університети, що призвело до перерв та прогалин у навчанні. Наш проєкт “Модульний онлайн-курс ‘Iнтегративні науки про життя'” мав на меті допомогти мотивованим студентам закрити прогалини в освіті за допомогою якісних онлайн-курсів з різних біологічних дисциплін. Його ініціаторами були Ольга Гаращук з Інституту Фізіології Університету міста Тюбінген (Німеччина) та Володимир Лущак.

Курси запропоновані під час проекту прослухали 658 студентів із понад 40 українських університетів. Велику частину аудиторії складали студенти з постраждалих від війни регіонів, зокрема з Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Також було представлено значну кількість студентів з університетів Києва, Львова та нашого університету.

Активну участь у проходження курсів брали студенти та аспіранти нашої кафедри, а саме:

  • Студенти: Семків Надія, Задарко Вікторія, Рак Марія, Кіндрат Таїсія, Додон Дар’я, Федів Христина, Николишин Вікторія, Василишин Оксана, Булій Ольга, Шебунчак Дмитро, Гац Петро, Конів Олександр, Мислюк Єлизавета, Ткачик Анастасія, Яцків Ірина, Яцина Ілля, Охович Анна, Кільчицька Уляна, Тутка Аліна, Бойчук Василь, Радик Соломія, Задарко Вікторія, Кошка Марія, Лунів Божена
  • Аспіранти: Балацький Віталій, Дем’янчук Олег, Стефанишин Надія, Березовський Владислав, Іваночко Мар’ян

Студентам було запропоновано вісім онлайн курсів, які доповнювали навчальні програми їх університетів: Інтегрований курс  “Науки про життя” (біохімія, біофізика, молекулярна біологія, фізіологія), Інтегрований курс “Мікроби, віруси та інфекції” (мікробіологія, вірусологія, імунологія), Біоінформатика, Педагогічна майстерність у викладанні та популяризації біологічних наук, Молекулярна та клітинна нейрофізіологія, Життєвий цикл дослідницького проєкту, Мікроскопія та інструментальні методи в біології, та Математична статистика для біологів. До викладання, окрім співробітників нашої кафедри, були залучено викладачів ЛНУ ім. Франка, ДНУ ім. Гончара, та інших університетів та наукових інститутів. І ми пишаємось що наша кафедра була координаційним центром такого проєкту всеукраїнського рівня.

Цей проєкт не лише дозволив студентам поглибити свої знання, але й надав можливість обміну досвідом та спілкування з однолітками та викладачами інших університетів. Ми віримо, що такі контакти можуть стати важливою основою для майбутнього розвитку та професійного зростання.

Ми вдячні Німецькій службі академічних обмінів (DAAD) та Федеральному Міністерству освіти та науки Німеччини (BMBF) за майже 200 стипендій в розмірі від 200 до 600 євро надані слухачам, які через війну потребували фінансової підтримки. Слід зауважити, що минулого року Німецька служба академічних обмінів також підтримувала викладання двох інтенсивних онлайн курсів для українських студентів в межах нашого попереднього проєкту. Ми сподіваємось, що зможемо провести аналогічні онлайн-курси й у 2024 році, про що обов’язково повідомимо на сайті.