Школа юного біохіміка “Дослідники таємниць живого”- відбулась!

Впродовж 27-28 травня проходила Школа юного біохіміка, в якій взяло участь 30 школярів з різних шкіл Івано-Франківської області.

Насамперед безмежно дякуємо нашим захисникам,  завдяки яким мали змогу провести цей захід у відносному спокої й безпеці.

Варто зауважити, що попри важкий час маємо дуже обдаровану та спраглу до знань молодь! І, як зазначали самі учні, – то значною мірою заслуга їхніх вчителів. Тому щира подяка вчителям, які заохочують дітей до знань і рекомендують учням нашу Школу!

Захід розпочався із вшанування пам’яті тих, хто загинув, захищаючи Україну і наше мирне життя. Світла пам’ять нашим полеглим Героям…

Далі з вітальним словом виступили координаторка школи Надія Стефанишин, завідувачка кафедри біохімії та біотехнології Марія Байляк та заступниця декана факультету природничих наук Олександра Абрат.

Хоча “Школу” ми проводимо вже понад 10 років, кожен раз – це щось нове: ми змінюємо формат, тематику лекцій і лабораторних  занять, екскурсій,  додаємо різні конкурси.

Цього року була насичена дводенна програма, протягом якої учасники мали змогу перевтілитись на науковців-біохіміків.

У перший день учні мали змогу прослухати короткі лекції викладачів кафедри, зокрема завідувачки кафедри біохімії та біотехнології, професорки Марії Байляк “про досвід успішної роботи в науці” й доцента Володимира Швадчака “про те, хто такі  біохіміки, хто такі науковці, і чого навчають на кафедрі біохімії та біотехнології ПНУ”. Магістрантка кафедри, і водночас лаборантка у клініці «Сімедгруп» Марія Кошка поділилась своїм досвідом про переваги навчання на кафедрі біохімії та біотехнології для подальшої роботи у медико-діагностичних лабораторіях. Доцент кафедри Дмитро Господарьов розказав цікаву доповідь, про те “де і як можна використовувати комбучу (чайний гриб)”.

Також для учнів була проведена екскурсія навчально-науковими лабораторіями кафедри (це були лабораторії біохімії, мікробіології, ПЛР і флюоресценції, кімната для утримання плодових мух,  автоклавна, лабораторія мікроклонального розмноження та лабораторія гістології).  Як бонус від керівника лабораторії мікроклонального розмноження Віктора Гусака – кожен учасник отримав саджанець джинури!  Також учні ознайомилися з досягненнями та відзнаками працівників і студентів кафедри. Для всіх охочих було проведено обстеження на предмет схильності до ожиріння на розумних вагах OMRON. Учні як бонус отримали брошурки про “здорове харчування”.

Лабораторні заняття відбувалися як першого, так і другого дня школи. В окремих групах учні мали змогу виконати 5 різних лабораторних робіт.

Під час лабораторної роботи “Виготовлення та мікроскопічний аналіз препаратів мікроорганізмів” учасники виготовляли живі і фіксовані препарати пекарських дріжджів.

Під час лабораторної роботи «Поведінкові реакції плодових мушок» визначали індуковану рухову активність у мух й стійкість до холодового стресу, що є основними показниками фізіологічного здоров’я, навчились відрізняти стать у мух.

Лабораторна робота з мишами як модельним об’єктом дала змогу учасникам перевірити мишей на тривожність і дослідницьку активність (здатність вчитись новому).

За допомогою тонкошарової хроматографії учасники школи розділяли пігменти пелюсток квітів, а саме: хлорофіли, каротиноїди та антоціани. Виявлення пігментів відбувалося під ультрафіолетовим світлом, так як пігменти мають властивість флюоресціювати. Учні також дізналися, що флюоресценцію можна використовувати для перевірки підроблених документів/грошей, а також що її використовують криміналісти на місцях злочину.

Під час лабораторної роботи «Якісні реакції на білки», використовуючи синтетичний бульйон, яєчний білок й желатин, учасники мали змогу виявити в яких із цих продуктів містяться певні амінокислоти (сірковмісні, гістидин й тирозин) й загалом пептиди.

Завершальним етапом другого дня школи була вікторина у вигляді гри Kahout. Тут   учасники перевірили свої знання з біології. Чимало питань були на уважність, адже відповіді на них можна було почерпнути  слухаючи лекторів та керівників практичних занять. Найбільш ерудовані та спритні (переможці) отримали пам’ятні призи.

Фінальний командний конкурс малюнків “Про свої враження від Школи” показав, що учні чудово засвоїли як лекційний матеріал, так і те, що вивчали на лабораторному практикумі. Те, як учасники захищали свої малюнки-презентації, показав ще і їхні добрі артистичні здібності. За свою креативність і вміння представляти роботу кожен учасник з  команди отримав цінний приз (чашки, блокноти та пряники із символікою кафедри біохімії та біотехнології ).

Приємним моментом для організаторів стали слова подяки від учасників, зокрема учнів із Середнього Березова – Мирона Лубіва та Олександра Клим’юка.  їхній виступ був неперевершеним!

Маємо відмітити, що успішне проведення школи вже вкотре відбулося завдяки злагодженій роботі колективу кафедри. Щира подяка за загальну організацію аспірантці кафедри Надії Стефанишин, за комунікацію з учасниками школи аспіранту Мар’яну Іваночко,  технічний супровід та друк роздаткових матеріалів завідувачці лабораторії Марії Лилик, аспіранту  Віталію Деркачову та магістрантам Святославу Харуку і Андрію Штурмаку. Активну підготовку і проведення лабораторних занять забезпечили доцент кафедри Володимир Швадчак,  аспіранти Олег Дем’янчук, Віталій Балацький, Владислав Березовський, Мирослава Ватащук, Вікторія Гурза, а також студенти Анна Охович, Анастасія Ткачик, Ілля Яцина, Христина Федів, Юрій Макойда, Петро Гац, Ірина Яцків. Незмінно загальну координацію заходу вже багато років поспіль здійснює доцентка Олександра Абрат.

Захід відбувся, а всі причетні залишилися з приємним присмаком якісно виконаної роботи! Віримо у свої сили й нашу команду! Працюємо для  нашої України! Переконані, що мотивуємо нашу молодь і розвиваємо цікавість до наук природничого профілю!