Вітаємо професора Володимира Лущака і провідну фахівчиню Тетяну Дмитрів із публікацією оглядової статті у журналі Frontiers in Physiology

Професор Володимир Лущак і провідна фахівчиня Тетяна Дмитрів у співавторстві із професором Kenneth B. Storey (Карлтонський університет, Оттава, Канада) опублікували оглядову статтю під назвою «Intestinal barrier permeability: the influence of gut microbiota, nutrition, and exercise» у міжнародному журналі Frontiers in Physiology з імпакт фактором IF=4,1.

У статті обговорюється вплив харчування, фізичних вправ і кишкової мікробіоти на цілісність кишківника. Шлунково-кишковий тракт людини, особливо товстий кишківник, населений значною кількістю мікроорганізмів, які утворюють динамічне співтовариство назване кишковою мікробіотою. Остання бере участь у підтримці цілісності кишкової стінки, розвитку імунної системи, перетравленні складних вуглеводів, синтезі вітамінів тощо, перебуваючи у взаємовигідних відносинах з людиною. Однак порушення проникності кишкової стінки може призвести до надмірного контакту кишкової мікробіоти з імунною системою людини, сприяючи розвитку запального процесу. Молекулярні механізми останнього детально розглянуті у статті. Загалом, цей огляд дає певне уявлення про те, як запобігти надмірній проникності кишкової стінки і розвитку пов’язаного запалення.

Огляд присвячений захисникам України, воїнам, чиє здоров’я безпосередньо залежить від цілісності кишкової стінки. З вмістом статті можна ознайомитись за посиланням:

https://doi.org/10.3389/fphys.2024.1380713