Магістрантка Дар’я Додон та літнє стажування в IOCB Prague

Магістрантка кафедри біохімії та біотехнології Дар’я Додон взяла участь у літній студентській програмі IOCB’s Summer Student Program (SSP 2024). Програма була організована та профінансована Інститутом органічної хімії та біохімії Чеської академії наук (IOCB Prague).

З початку липня до кінця серпня Дар’я активно працювала в лабораторії з біохімії та молекулярної біології Інституту  органічної хімії та біохімії під керівництвом доктора Едварда Куртіса та Катки Душкової (https://curtis.group.uochb.cz/en). Метою проєкту був підбір та оптимізація методів для оцінки ефективності ДНКзимів. Важливість дослідження полягає у кількісній оцінці врожаю реакції ензимів, що грає ключову роль в тестуванні нових ДНКзимів і  подальшому впровадженню в  клінічну практику експрес-тестів на їх основі.

Наприкінці програми учасники представляли свої напрацювання на публічному захисті перед своїми  однокурсниками та співробітниками IOCB. Взаємообмін досвідом допоміг учасникам краще зрозуміти сутність лабораторних проєктів інституту,  а також дізнатися над чим саме працювали їх колеги і  як біологія та хімія можуть йти пліч-о-пліч в одній установі. Дизайн ліків, інгібітори ензимів, ракові клітини, спектроскопія, плазміди, ЯМР і т. д. – усі разом на одному захисті.

Нотатки від Дар’ї:

«За цей проміжок часу я отримала величезний досвід з роботи у лабі. Так, іноді я багато працювала і  була втомлена, проте воно того коштувало. Також мої одногрупники з програми виявилися приємними людьми і в нас склалася емпатія по відношенню один до одного. Хоча в нас були різноманітні інтереси, ми змогли стати одним цілим в цій школі. Досі пам’ятаю, коли я запрацювалась до 4 ранку і мої сусіди питали по черзі «Як ти?» і просили фотозвіт, щоб впевнитись, що зі мною все добре.

Цьогоріч у IOCB Summer Student Program прийняло участь 25 студентів-магістрів хімічних, фармакологічних та біохімічних спеціальностей з різних куточків світу. Учасникам надавалась фінансова підтримка 1800 євро на проживання протягом програми.

Дякую колективу кафедри біохімії та біотехнології  за те, що за рік мого навчання в ПНУ я отримала той досвід роботи та знання, на основі яких чеські керівники розглянули та схвалили мою кандидатуру і я змогла швидко увійти в потік роботи лабораторії.»