Професор Володимир Лущак відвідав з робочим візитом місто Острава

На запрошення виходця з Запоріжжя професора В’ячеслава Юрченка, який має потужний досвід у молекулярній біології, біоінформатиці та паразитології, особливо у вивченні трипаносоматид, 14-15 жовтня Володимир Лущак відвідав м. Острава, Чеська республіка. Понад 15 років проф. Юрченко працював у США, Німеччині, Ізраїлі, а насамкінець наукових подорожей разом з сім’єю переїхав до Чехії, де зараз працює професором в Університеті Острави, очолюючи Лабораторію біології трипаносоматид і веде низку дослідницьких проєктів, зокрема в галузі вірусів трипаносоматид, теломерної біології, редагування РНК і альтернативних генетичних кодів.

По прибутті до Острави з 12 години 14 жовтня 2024 року професор Юрченко організував екскурсію для професора В. Лущака на відомий металургійний комбінат у Нижньому Вітковіце, регіон Моравія-Сілезія. Екскурсія відбулася в рамках відвідування історично важливого промислового комплексу, який свого часу відігравав ключову роль у сталевій індустрії Європи. Після прибуття до Нижнього Вітковіце, ми опинилися у справжньому місті сталі — величному лабіринті залізних веж, труб і патрубків, який нагадав футуристичні сцени з голлівудських блокбастерів. Збережений комплекс, який раніше об’єднував усі етапи виробництва сталі в одному місці, є унікальним в Європі. Екскурсовод  розповів про історію заснування Вітковського металургійного комбінату в 1828 році, коли за ініціативи Оломоуцького архієпископа Рудольфа була запущена перша сталеварна піч. Пізніше, з розвитком видобутку коксівного вугілля у копальні «Глибина», весь технологічний процес від видобутку руди до виплавки чавуну був об’єднаний на одному промисловому майданчику. Екскурсійний маршрут «Технологія виробництва заліза» дозволив екскурсантам ознайомитися з детальним процесом перетворення руди на чавун. Були показані старовинні доменні печі та була навіть можливість піднятися на 80-метрову вежу (на фото), звідки відкривався панорамний вид на всю Остраву. Видовищний ландшафт поєднував індустріальні руїни з модернізованими музеями, створюючи особливий контраст між історією та сучасністю. Екскурсія залишила незабутнє враження про індустріальну історію Острави та її трансформацію у музейний комплекс, що поєднує науку, культуру і промислову спадщину.

Зранку 15 жовтня 2024 року професор Юрченко разом з колегами провів екскурсію для В. Лущака по своїх наукових лабораторіях. Чудово обладнані сучасні лабораторії мають все необхідне для проведення досліджень світового масштабу, цьому свідченням є їхня недавна стаття у Nature і чимало інших публікацій у найкращих наукових виданнях. Особливу увагу Лущака звернули на можливості використання біохімії для вивчення трипаносомід як реального містка для співпраці. Ця екскурсія не лише підкреслила високий рівень наукової роботи під керівництвом Юрченка, але й відкрила нові горизонти для співпраці між науковими спільнотами України та Чехії.

Далі була дуже цікава і тривала розмова з величезним шанувальником України, який активно підтримує нашу боротьбу проти росії, професором Marek Eliáš – добре відомим у світі фахівцем з біоінформатики. Цікаво, що тут головною темою обговорень були історія України і Чехії, зокрема місце в ній ОУН-УПА та особиста роль Степана Бандери у боротьбі за незалежність України, а також сьогодення України ї її війна проти московії. Приємно було почути: “А що я можу зробити для України окрім відправки грошей?”. Попередньо домовились про співпрацю в галузі біоінформатики.

О 15-50 почалася годинна лекція В. Лущака “Dysregulation of Homeostasis Across the Lifespan and Related Strategies to Prolong Healthspan”, де окрім викладачів було з півсотні студентів. До речі, всі присутні мали записатися у списку. Було досить багато запитань та кілька цікавих дискусій, які продовжилися за дружньою вечерею. 

У підсумку – попередньо домовились про співпрацю у галузях біохімії, молекулярної біології та біоіформатики. Тепер справа за конкретними людьми і фінансуванням.