Завідувач кафедри Марія Байляк взяла участь у Una EUROPA Staff Week

З 21 по 25 жовтня 2024 року у Кракові (Польща), на базі Ягеллонського університету, відбувся Una EUROPA Staff Week (Тиждень персоналу Una Europa), де активно взяли участь представники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – завідувач кафедри біохімії та біотехнології, проф. Марія Байляк та начальник відділу документообігу та діловодства Тетяна Корнієнко. Темою тижня стало використання штучного інтелекту (ШІ) для професійного розвитку в європейських університетах.

Протягом п’яти днів учасники мали можливість ознайомитися з найкращими практиками впровадження штучного інтелекту в управління університетами, взяти участь у панельних дискусіях та майстер-класах, що стосувалися юридичних аспектів використання ШІ та його ролі у майбутньому цифрового управління. У перший день заходу учасники презентувати себе та свої навички/практики використання ШІ, пройшли урок з вивчення польської мови та знайомилися один з одним, взявши участь у командній паб-вікторині. У наступні дні учасники та експерти обговорили у панельних дискусіях питання управління ШІ у європейських університетах, складнощі регулювання ШІ, а також поділилися власними історіями та рішеннями щодо застосування нових технологій у освітній сфері. 24 та 25 жовтня було проведено практичні майстер-класи, де учасники отримали можливість на практиці впроваджувати знання про штучний інтелект у своїй діяльності. Зокрема, учасники познайомилися з текстовими можливостями ChatGPT та програмами для створення та оброблення зображень. Культурна програма заходу також включала екскурсії до музею Ягеллонського університету та бібліотеки.

Формат Тижня персоналу Una Europa був ініційований в рамках проекту 1Europe та розроблений в рамках діяльності з розширення прав і можливостей персоналу в рамках проекту Una.Futura.

Загалом у заході взяли участь 53 учасники з різних університетів 12 країн Європи (Польща, Фінляндія, Франція, Італія, Іспанія, Ірландія, Німеччина, Бельгія, Швейцарія, Велика Британія, Нідерланди, Україна). Україну представляли Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Харківський національний медичний університет, Києво-Могилянська академія та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Крім того, було залучено 10 експертів з країн альянсу, які вели майстер-класи та панельні дискусії на теми, пов’язані зі штучним інтелектом та його застосуванням у професійному розвитку

Una EUROPA Staff Week став важливим майданчиком для обміну досвідом та налагодження міжнародних контактів серед університетів Європи, сприяючи розвитку інноваційних підходів у професійному та академічному середовищі.

Цей захід дозволив співробітницям Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розширити свої знання у сфері штучного інтелекту та обговорити перспективи його впровадження у роботу українських закладів вищої освіти.