У рамках підписаного меморандуму про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області студенти (другокурсники та магістранти) й викладачі кафедри біохімії та біотехнології (завідувач кафедри Марія Байляк та асистент Мар’ян Іваночко) здійснили вже третій ознайомчий візит до Івано-Франківської регіональної державної лабораторії. кредитована НААУ згідно ДСТУ ISO/IEC 17025:2019 та уповноважена на проведення випробувань Держпродспоживслужбою.
Ознайомлення з лабораторними підрозділами
Під час візиту учасники детальніше дізналися про роботу ключових відділів лабораторії, зокрема:
🧪 Відділ приймання та маркування зразків
🔬 Мікробіологічного відділу – дослідження харчових продуктів на наявність патогенних мікроорганізмів та залишків антибіотиків у харчовій продукції.
☢️ Відділу радіологічного аналізу – контроль рівня радіоактивного забруднення продукції та стану повітря.
🧪 Відділу хіміко-токсикологічного аналізу – перевірка наявності пестицидів, важких металів та інших токсичних речовин.
🦠 Відділу аналізу вірусних та бактеріальних інфекційних хвороб – діагностика захворювань у тварин, таких як сказ, лептоспіроз, бруцельоз.
🐭 Віварію, де утримуються кролі, кури, білі миші та інші тварини – для проведення експериментальних досліджень для діагностики захворювань у тварин.
Новітнє обладнання
Нам було продемонстровано сучасне обладнання, яке дозволяє контролювати якість і безпеку продуктів, що ми споживаємо чи не щодня. Особливий інтерес викликали:
🔬 Радіологічне обладнання – для моніторингу рівня радіоактивного забруднення.
🧫 Імуноферментні аналізатори (ІФА) – для виявлення небезпечних патогенів.
💨 Газові та рідинні хроматографи – для аналізу складу харчових продуктів, зокрема перевірки якості масла, вмісту пестицидів та мікотоксинів.
⚖️ Обладнання для визначення вмісту білка та жирів в харчових продуктах
Перспективи працевлаштування
Як наголошують працівники лабораторії, їхні двері завжди відчинені для нових людей, які прагнуть розвиватися у сфері харчової безпеки та лабораторних аналізів. Водночас вони підкреслили важливість:
📌 Знання англійської мови – для роботи з міжнародними стандартами, сучасною науковою літературою та закордонних тренінгів.
💻 Впевненого володіння комп’ютером (Excel та іншими програмами обробки даних) – для якісного ведення досліджень.
Такі ознайомчі візити є чудовою можливістю для студентів побачити, як на практиці реалізуються теоретичні знання, та визначитися з подальшими кар’єрними можливостями. Дякуємо фахівцям лабораторії, і зокрема заступнику директора лабораторії Грень Галині Миронівні за цікаву екскурсію та цінну інформацію!