Вийшов з друку посібник “Лабораторна миша у дослідженні ПТСР”

Наші співробітники, наук. співробітник, к.б.н. Ольга Стрільбицька, проф., д.б.н. Марія Байляк, доц., к.б.н. Олег Лущак та проф., д.б.н. Володимир Лущак підготували та видали навчальний посібник з моделювання та дослідження ПТСР у лабораторних мишей. Посібник підготовлений у рамках виконання держбюджетної теми “Пошук маркерів посттравматичного стресового розладу на основі показників оксидативного стресу та запалення”

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – це психічний розлад, який розвивається внаслідок пережитої травматичної події, що пов’язана з безпосередньою загрозою життю самої людини і/або її близьких (військові дії, сексуальне насильство, жорстоке поводження
з дітьми тощо). Незважаючи на складну етіологію цього та інших психічних розладів у людини, для моделювання цих захворювань часто використовують лабораторних тварин. Лабораторні гризуни, щурі та миші, проявляють біологічно консервативні поведінкові та нейробіологічні реакції на різноманітні стресові фактори, і саме це лежить в основі їхнього використання для дослідження ПТСР. Діагностика ПТСР у людини проводиться шляхом
опитування пацієнта і залежить здебільшого від факторів довкілля та генетичних факторів.
Враховуючи те, що ПТСР виникає в результаті травматичного досвіду, моделі гризунів можуть імітувати симптоми стресу та розвиток ускладнень. Тип, інтенсивність, тривалість і частота стресових факторів значно впливають на прояв симптомів ПТСР, перебіг розладу та супутні ускладнення. Мишині моделі відображають основні фенотипи ПТСР, які можна виявити з застосуванням низки поведінкових тестів.
Цей посібник описує основні правила утримування та розмноження мишей, а також приклади використання моделі мишей для виявлення та оцінки симптомів ПТСР. Розглянуті методи моделювання стресу у мишей та можливі поведінкові прояви, які вони викликають.
Для глибшого аналізу описані способи забору крові та методи евтаназії мишей. Ознайомлення з матеріалами посібника стане корисним при плануванні та проведенні експериментів, так і при вивченні впливу стресу на організм ссавців. Посібник буде корисний для студентів, аспірантів та молодих дослідників-біологів, які займаються вивченням поведінки на тваринах.