Професор Володимир Лущак і провідна фахівчиня Тетяна Дмитрів опублікували оглядову статтю у міжнародному журналі Frontiers in Physiology!

Професор Володимир Лущак і провідна фахівчиня Тетяна Дмитрів у співавторстві із професором Kenneth B. Storey (Карлтонський університет, Оттава, Канада) та доцентом, лікарем-неврологом Христиною Дуве (Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського) опублікували оглядову статтю «Vicious cycle of oxidative stress and neuroinflammation in pathophysiology of chronic vascular encephalopathy» у міжнародному журналі Frontiers in Physiology.

Хронічна судинна енцефалопатія є захворюванням центральної нервової системи, яке виникає внаслідок тривалого обмеження кровотоку до мозку, що спричиняє нестачу кисню і характеризується такими симптомами як втрата пам’яті, неадекватна поведінка, проблеми з координацією та інше. В огляді детально обговорюються молекулярні “виклики” спричинені нестачею кисню в мозку, зокрема, так зване замкнуте коло між оксидативним стресом і запаленням, яке лежить в основі розвитку хронічної судинної енцефалопатії і є мішенню для нових терапевтичних підходів щодо її лікування. Також науковці окреслюють перспективи застосування сульфорафану, ізотіоціанату із капустяних овочів таких як броколі, капуста та інші, а також вітаміну Д для розірвання цього замкнутого кола і полегшення симптоматики захворювання.

Цю статтю автори присвятили захисникам України, воєнним, які, жертвують своїм здоров’ям і життям, захищаючи Батьківщину від російських агресорів.

Стаття у вільному доступі за посиланням: https://www.frontiersin.org/journals/physiology/articles/10.3389/fphys.2024.1443604/full.