Вітаємо професора кафедри Галину Семчишин із публікацією оглядової статті в журналі Frontiers in Nutrition!

У професора Галини Семчишин, вийшла оглядова стаття у міжнародному журналі Frontiers in Nutrition.

Ця робота стала частиною спеціальної теми Nutrition and Metabolism, присвяченої дослідженню ролі вуглеводів у кардіометаболічному здоров’ї (Research Topic: Unveiling the Role of Carbohydrates in Cardiometabolic Health). У межах цієї теми стаття професора Семчишин є п’ятою за рахунком серед публікацій, а загалом у цій темі взяли участь 25 авторів.

Робота присвячена дослідженню впливу фруктози на організм людини та її ролі у формуванні продуктів глікації (фруктації), що пов’язані з розвитком хронічних захворювань і старіння.

У статті підкреслено, що при помірному споживанні фруктози (до 50 г/день) вона  є корисним та цінним поживним елементом. Однак довготривале перевищення рекомендованих норм, як і надмірне внутрішнє утворення фруктози, може призводити до несприятливих наслідків для здоров’я. Основна увага статті приділяється кінцевим продуктам глікації (AGEs), які накопичуються в організмі з віком або за умов певних захворювань, і їхній взаємодії з рецептором RAGE, що сприяє розвитку запалень та метаболічних порушень.

Професор Семчишин акцентує на важливості збалансованого способу життя, включаючи здорове харчування, фізичну активність і використання функціональних продуктів, для зменшення негативного впливу фруктози та зниження активності осі AGE-RAGE.

Ця оглядова стаття є вагомим внеском у розуміння механізмів, що лежать в основі харчування, обміну речовин і здоров’я. Щиро вітаємо Галину Семчишин із цим досягненням і бажаємо нових наукових успіхів!

👉 Ознайомитися з повним текстом статті можна за посиланням: Frontiers in Nutrition.