ДОКТОР СЕРГІЙ КИРИЛЕНКО з МЕДИЧНОГО ІНСТИТУТУ СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ПРОЧИТАВ ЛЕКЦІЮ НА КАФЕДРІ БІОХІМІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ

Професор медичного інституту Сумського державного університету  Сергій Кириленко зібрав аншлаг, прочитавши лекцію на тему:  «Новий гетерологічний фібриновий клей та його використання у регенеративній біомедицині». Публічна лекція відбулася 25 жовтня 2018 року  на кафедрі біохімії та біотехнології, де вчений саме перебував з робочим візитом.  У авдиторії  не було жодного вільного місця. Серед слухачів лекції були не лише студенти та співробітники кафедри, але і досвідчені лікарі-хірурги, які прагнуть застосовувати новітні технології у лікарській практиці.

Нагадаємо, що доктор Сергій Кириленко є фахівцем з молекулярної біології, клітинної біології, неврології та біотехнології. Перебуваючи тривалий час (2013-2017 рр) в університеті São Paulo (Бразилія) він був одним із членів команди, які працювали над створенням нового фібринового клею. Окрім класичного білкового компоненту фібриногену, як основу для виготовлення «біоклею», команда бразильських вчених обрала токсин гримучих змій.  Останній має схожий механізм дії з фактором згортання крові тромбіном. Такий клей не тільки за короткий час склеює тканини, включаючи нерви, але  й істотно скорочує післяопераційний період.

На сьогодні такий «біоклей» є певною альтернативою хірургічних швів, однак має ряд недоліків, тому його застосування має бути обґрунтоване.  Вчений поділився секретом, що зараз такий фібриновий клей уже застосовують в Україні при лікуванні вогнепальних поранень в ході проведення АТО.