ЩОРІЧНА ЗВІТНО-НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ на КАФЕДРІ БІОХІМІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ: частина 1 – звіт викладачів та аспірантів

Сьогодні на кафедрі пройшла перша частина звітно-наукової конференції за 2020 рік: про свої здобутки та напрацювання доповідали викладачі та аспіранти. Цьогорічна конференція проходила, як і минулого року, дистанційно (на платформі zoom). І як завжди, на конференції були присутні студенти, які активно задавали питання по ходу доповідей та прийняли активну участь у дискусії. Всі доповіді були надзвичайно цікавими та інформативними. Загалом ми заслухали та обговорили 9 доповідей протягом 4,5 годин (!).
Зокрема, професор Володимир Лущак зробив доповідь про дисбаланс окисно-відновного гомеостазу при старінні та захворюваннях. Ця доповідь була англійською мовою. Професор Галина Семчишин розповіла про регуляцію клітинних процесів та сигналювання за допомогою RAGEs (рецепторів до кінцевих продуктів глікації), а також використання RAGEs як біомаркерів при різних захворюваннях, зокрема про роль різних форм цього рецептора при COVID-19.
Доцент Олег Лущак представив результати першого етапу виконання грантової роботи “SARS-COV-2-індуковані структурні і імунні порушення в органах-мішенях: пошук предикторів важкості перебігу і прогнозування ризиків виникнення ускладнень”). Зокрема, шляхом аналізу даних 80 пацієнтів, які померли від COVID-19, командою медиків і наших науковців було виявлено, що у 40-50% у них померлих було принаймні одне супутнє захворювання (гіпертонія, серцева недостатність чи цукровий діабет), а ще у 20% – щонайменше два захворювання.
Доцент Віктор Гусак узагальнив у доповіді результати багаторічних досліджень по впливу пестицидів різного механізму дії (зенкор, гезегард, топаз) на фізіологічні та біохімічні параметри карася сріблястого. Доцент Олександра Абрат прозвітувала про роботу в межах грантової програми “Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету– спільна румуно-українська програма отримання та поширення знань про здоров’я» та розповіла про причини ожиріння у дітей та підлітків та шляхи вирішення цієї проблеми. Доцент Дмитро Господарьов зробив доповідь про роль мітохондрій в регуляції основних метаболічних та сигнальних шляхів у тварин та розказав про дослідження, які проводяться зараз на кафедрі у цьому руслі.
Аспірантка Оксана Пасат представила частину результатів дисертаційної роботи, а саме щодо морфологічних показників та вмісту пігментів за дії біхромату калію різних концентрацій та різної тривалості інкубації у рослин Павловнії. Про перші результати дисертаційних робіт, які стосуються впливу різних типів дієт та альфа-кетоглютарату на фізіологічні параметри мишей доповіли аспірантки Вікторія Гурза та Мирослава Ватащук.
Кожного року ми маємо можливість представити та подивитися рівень нашої кафедри, через пандемію цього року істотно знизилась експериментальна робота на кафедрі, проте суттєво збільшилась кількість теоретичної роботи. Надіємось, що наступна звітна конференція відбудеться у стінах нашої кафедри.