Проект кафедри професійної освіти та інноваційних технологій “Університет для всіх” 29 травня 20118 року вже вшосте був реалізований лекцією доктора біологічних наук, професора кафедри біохімії та біотехнології ГАЛИНИ СЕМЧИШИН “Що таке західна дієта (правда і вигадки) та її вплив на здоров’я”. У своїй лекції професор Галина Семчишин розказала про небезпеку так званої західної дієти – споживання у великих кількостях їжі, багатої на вуглеводи та жири і яка пройшла кулінарну обробку. Західна дієта провокує появу надлишкової ваги та розвиток ожиріння, що своєю чергою негативно відображається на здоров’ї. Окрім того, у процесі приготування їжі (смаження, запікання, тушкування) утворюється велика кількість небезпечних речовин (зокрема, продукти глікації – результат взаємодії вуглеводів з білками), які можуть провокувати розвиток запальних процесів в організмі, порушувати роботу важливих біомолекул та органів загалом. Як результат, це призводить до різних метаболічних ускладнень, зокрема метаболічного синдрому, цукрового діабету, серцево-судинних та нейродегенеративних захворювань та прискореного старіння. Особливий акцент у доповіді був зроблений на небезпеку від надмірного вживання їжі, багатої на фруктозу (газовані напої, замінники цукру).