Професор Галина Семчишин у межах реалізації українсько-німецького проекту “Interplay between biochemical and immunological processes in mice under pre- and cancerous liver states” перебувала з візитом в Гановерському медичному університеті

У межах реалізації спільного Українсько-Німецького проекту “Interplay between biochemical and immunological processes in mice under pre- and cancerous liver states“ («Взаємозв’язок між біохімічними та імунологічними процесами у мишей за умов передракового стану та раку печінки») (за підтримки Німецької служби академічних обмінів (Deutscher Akademischer Austausch Dienst, DAAD)), як один з лідерів української групи, професор кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету (ПНУ) Галина Семчишин в кінці листопада – на початку грудня 2018 перебувала з візитом в університеті MEDIZINISCHE HOCHSCHULE HANNOVER (Гановерська Вища Медична Школа), який є одним з найкращих медичних університетів Німеччини. Проф. Г. Семчишин отримала офіційне запрошення від лідера німецької групи-партнера Dr. Tetyana Yevsa (https://www.mh-hannover.de/ag-yevsa.html). Зауважимо, що співпраця між партнерами розпочалася у 2018 році під час проведення на кафедрі біохімії та біотехнології ПНУ українсько-німецької школи  “Perspectives for young scientists in life sciences: mastering global challenges of the modern society”, яку ініціювала Prof. Olga Garaschuk (https://www.cin.uni-tuebingen.de/about-cin/people/cin-members/person-detail/prof-dr-olga-garaschuk.html) з Університету м. Тюбінген (Німеччина) та яку підтримала DAAD (https://www.youtube.com/watch?v=Hzl2Pbdkiso

https://kbb.pnu.edu.ua/research/science-events/ukrainian-german-summer-school-2016/)

            У продовження співпраці між партнерами ще два проекти отримали згодом фінансування від DAAD. Зокрема, у 2017 році дві магістранти кафедри біохімії та біотехнології ПНУ Марія Головчак та Наталія Петрів протягом 3-х місяців працювали над частиною їх магістерських проектів у лабораторії Dr. T. Yevsa (https://kurs.if.ua/news/frankivski_studentky_vygraly_stypendiyu_leonhardeulerprogramm_foto_58144.html). Станом на тепер Наталія Петрів продовжує співпрацю в статусі аспірантки Гановерської Вищої Медичної Школи (https://kbb.pnu.edu.ua/en/2018/08/01/an-alumni-of-the-department-of-biochemistry-and-biotechnology-became-a-phd-student-at-the-hannover-medical-school-in-germany/) під керівництвом Dr. T. Yevsa. У тому ж 2017 році професор Володимир Лущак, завідувач кафедри біохімії та біотехнології ПНУ, відвідав німецьких партнерів, обговоривши та деталізувавши продовження та розширення співпраці. У 2018, як вже повідомлялось, ще двоє магістранток нашої кафедри Анастасія Грущенко та Леся Сіщук (https://kbb.pnu.edu.ua/en/2018/08/16/our-master-students-lesia-sishchuk-and-anastasiia-hrushchenko-have-won-leonard-euler-scholarship-2018-2019/) працювали в лабораторії Dr. T. Yevsa протягом двох останніх місяців.

Проф. Г. Семчишин та Dr. T. Yevsa підсумували результати співпраці та обговорили її ефективність у підготовці українських студентів з можливістю використання матеріальної бази, знань та навиків німецьких партнерів, а також обмін знань та можливостей між обома партнерами. З особливою увагою обговорювалась можливість підготовки великих спільних грантів.

Окрім згаданого вище, проф. Г. Семчишин на запрошення директора Інституту досліджень експериментального діабету, Центру біохімії в Гановерській Вищій Медичній Школі Professor Sigurd Lenzen (https://www.mh-hannover.de/34806.html?&L=1)  прочитала у цьому інституті лекцію “Glycoxidation: interplay between oxygen and carbonyl reactive species”. Зацікавленість Prof. S. Lenzen у такій лекції виникла влітку 2018 року під час його візиту кафедри біохімії та біотехнології ПНУ, коли він прочитав кілька лекції та мав тривалі дискусії зі співробітниками нашої кафедри (https://kbb.pnu.edu.ua/en/2018/07/02/visit-of-professor-sigurd-lenzen-2/). Лекція проф. Г. Семчишин була присвячена теоретичним та біомедичним аспектам активних карбонільних сполук та активних форм кисню, а також їх взаємодії та ролі у розвитку захворювань, зокрема цукрового діабету.  Крім того, між українськими та німецькими партнерами протягом кількох раундів неформальних зустрічей обговорювались перспективи співпраці й надалі.