Участь у 14-тій міжнародній конференції AD/PD 2019 «Хвороби Альцеймера та Паркінсона та супутні нейрологічні захворювання»

Протягом 26-31 березня в Лісабоні (Португалія) проходила 14-та міжнародна конференція, присвячена хворобам Альцгеймера та Паркінсона. У конференції взяли участь співробітники кафедри біохімії та біотехнології – професор Володимир Лущак та доцент Марія Байляк, які представляли результати досліджень, виконаних у рамках спільного українсько-німецького проекту «Клітинні механізми здорового старіння мозку за умов калорійного обмеження». Представлені результати стосувалися впливу періодичного голодування на енергетичні та вільно-радикальні процеси у мозку, який старіє.

Новаторська серія конференцій з хвороб Альцгеймера та Паркінсона приваблює медичних та наукових фахівців у всьому світі. Цього року у конференції взяло участь понад 3800 учасників з 73 країн світу. Успіх конференції є результатом кількох ключових компонентів: 1) високоякісна наукова програма, що охоплює найостанніші дослідження у галузі профілактики, розкриття механізмів та покращення лікування хвороб Альцгеймера, Паркінсона та інших супутніх нейродегенеративних захворювання; 2) мультидисциплінарне поєднання учасників – як клініцистів, так і вже добре відомих і молодих дослідників; 3) залучення виробників та фірм, які займаються розробкою та виробництвом медичних препаратів та тестів для лікування та діагностики нейродегенеративних захворювань.

Програма конференції була досить насиченою та включала  три пре-конференційні симпозіуми, пленарні доповіді, секційні засідання, виставку та симпозіуми виробників-партнерів конференції, постерні сесії. Надзвичайно цікавими та інформативними були пленарні доповіді: німецького професора Крістіана Гааса (Мюнхенський університет Людвіга Максиміліана; “TREM2 – from basic mechanisms to human patients” про роль різних варіантів рецепторного білка TREM2 у формуванні амілоїдних бляшок), американської професорки Без Стівенс (Гарвадська медична школа FM Kirbi Нейробіологічного центру Бостонської дитячої лікарні; “How microglia wire and unwire the brain”), швейцарської професорки Рачел Дуді (Roche/Genentech; «What works and doesn’t work in AD» – про ефективність використання біомаркерів, моно- та політерапій у лікуванні нейродегенеративних захворювань, про клінічні популяції та плацебо), німецько-американського біохіміка та нейробіолога Томаса Зюдгофа (професор Стенфорського університету, лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини 2013 року, «The cell biology of synapse formation and synapse degeneration»).

Загалом, конференція була дуже продуктивною у плані збагачення новою інформацією та новими ідеями для подальших досліджень.