Наші науковці розпочали реалізацію румуно-українського проєкту “Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету”

Наш новий, спільний з румунськими колегами, амбітний проект з чітко практичним спрямуванням – діагностика ризику ожиріння та цукрового діабету у жителів Івано-Франківської області та широке інформування про важливість та шляхи попередження захворювань, пов’язаних з харчуванням.

Наші науковці  спільно з колегами з університету “Штефан чел Маре” (м. Сучава, Румунія) розпочали роботу над реалізацією румуно-українського транскордонного проєкту “Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету”. З української сторони до проєкту також долучилися і фахівці Івано-Франківського національного медичного університету.

Метою проєкту є підвищення обізнаності громадян щодо факторів ризику, пов’язаних з надмірною вагою, ожирінням та цукровим діабетом, їх обстеження та консультування.

Координаторами проєкту з української сторони є професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського університету Володимир Лущак, а з румунської – професор, завідувач кафедри охорони здоров’я та розвитку людини університету “Штефан чел Маре” Mihai Covasa.

Українські та румунські науковці й лікарі мають певний досвід у вивченні клінічних проявів ожиріння та діабету, побудові стратегій збалансованого харчування, зниження ваги тіла чи коригування станів, які пов’язані з метаболічними порушеннями.

У рамках реалізації проєкту дорослим та дітям шкільного віку, які мешкають у міста та селах повіту Сучава та Івано-Франківської області, проведуть безкоштовне та безпечне обстеження з дотриманням всіх вимог карантину. Кожен учасник програми, який за результатами скринінгу потрапить у список тих, хто у зоні ризику ожиріння чи цукрового діабету другого типу, отримає консультацію та буде скерований до сімейного лікаря, який надалі вестиме консультування пацієнта.

Також українські та румунські фахівці з біології та медицини проведуть низку тренінгів для сімейних лікарів. Відповідне навчання дасть можливість медпрацівникам первинної ланки допомогти самостійно консультувати своїх пацієнтів щодо можливостей попередження виникнення захворювань, які пов’язані з харчуванням та формувати у населення навички здорового способу життя.

Варто зазначити, що виконання гранту реалізується за підтримки румунсько-української програми отримання та поширення знань про здоров’я і фінансується Європейським фондом регіонального розвитку (90%) та залученими університетами (10%).