Доцент кафедри Олег Лущак отримав патент у США: у співавторстві із закордонними партнерами запатентовано ферулову кислоту як сполуку як збільшує здатність до навчання
Ось коментар науковця, опублікований на сторінці Фейсбук:
“І нарешті перший патент!!!!!! Ця історія розпочалась у далекому 2008 році коли виникла крейзанута ідея протестувати здатність карпатської родіоли рожевої покращувати навчання і память. Для перевірки ідеї отримав грант і у версні 2009 року поїхав на кафедру нейробіології університету міста Вюрцбург. Вже перші експерименти показали, що додавання порошку родіоли рожевої до харчового раціону покращувало здатність вчитись у личинок дрозофіли – дешева і практина модель для дослідження різних аспектів навчання запамятовування. Наступним етапом досліження було вивчення подібних властивостей родіоли різного походження. Було встановлено, що родіола з карпатського регіону є найбільш ефективною. Постало питання – чи можна знайти одну молекулу яка би покращувала навчання і память? Але це потребувало не аби яких методів аналізу і коштів. Більше того шанси знайти таку були надзвичайно мізерні. Проте залучивши декілька аналітичних лабораторій нам вдалося віднайти ту молекулу і показати ефективність штучно синтезованої. В результаті це призвело до можливості подачі патентної заявки. Спершу отримали Німецький, а згодом і США. На підході ще інших країн. Якщо коротко то запатентували молекулу для покращення розумових здібностей.