Школу юного біохіміка успішно проведено

Протягом 11 червня 2022 року з 10.00 до 17.00 год на базі кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника проходив безкоштовний просвітницький захід для учнівської молоді – Школа юного біохіміка «Дивовижний світ живого: від теорії до експерименту». Захід проходив у рамках румуно-української грантової програми 2SOFT/4.1/56 «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету (PrePOD) (http://www.prepod.org.ua/), який реалізується в межах Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 «Підтримка розвитку медичних послуг та доступу до здоров’я» і фінансується Європейським Союзом.
Програма заходу була дуже насичена та включала дві основні активності:
• інтенсивний практичний курс з біохімії, клітинної біології, біотехнології, лабораторної діагностики та мікробіології;
• знайомство з грантовою програмою «ПЕРСОНАЛІЗОВАНІ ПІДХОДИ ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОЖИРІННЯ ТА ДІАБЕТУ – СПІЛЬНА РУМУНСЬКО-УКРАЇНСЬКА ПРОГРАМА ОТРИМАННЯ ТА ПОШИРЕННЯ ЗНАНЬ ПРО ЗДОРОВ’Я”, що включало ознайомчу лекцію про суть програми та її результати, а також добровільне обстеження охочих на предмет ризику розвитку неінфекційних захворювань та їх персоніфіковане консультування. Всі зацікавлені отримали інформацію про профілактичні заходи для уникнення/зменшення ризику ожиріння і діабету та надано інформаційні листівки, що містять поради щодо здорового харчування та фізичних вправ.
У інтенсивному лабораторному практикумі взяло участь 50 школярів з м. Івано-Франківська та різних куточків Івано-Франківської області (переважно 8-11 класи). Учасники отримали унікальну можливість перевтілитися на декілька годин в студентів однієї із найпрестижніших кафедр України та набути практичних навичок біологів-експериментаторів.
Захід розпочався з виконання гімну України та вшанування тих, хто боронить нашу землю від російських загарбників, забезпечуючи нашу безпеку та можливість мирного проведення цього заходу. З вітальним словом виступив завідувач кафедри, професор Володимир Лущак. Доцент Дмитро Господарьов представив коротку презентацію про кафедру біохімії та біотехнології та освітню програму «Біохімія, біотехнологія та методологія біологічних досліджень». Опісля учасники отримали короткий інструктаж з техніки безпеки та були поділені на 6 груп для виконання лабораторних робіт.
Під час лабораторного курсу учасники Школи мали змогу:
●попрацювати на сучасних лабораторних приладах (зокрема розділити кров та молоко на фракції на центрифузі, визначити вміст ДНК у краплі крові та вміст хлорофілів у рослинному матеріалі на cпектрофотометрі NanoDrop, ознайомитись з роботою флюориметра та флюоресцентного мікроскопу – побачити зразки (личинки плодових мух), які “світяться”);
●ознайомитися з лініями лабораторних тварин (плодових мух та мишей);
● визначити основні компоненти (білки та вуглеводи) у складі харчових продуктів та перевірити їхню якість (молоко та молочнокислі продукти, мед, фрукти та овочі);
●приготувати та розглянути мікропрепарати дріжджів і бактерій ґрунту;
●виготовити та навчитися «читати» мазки крові людини.
По завершенню заходу кожен учасник отримав сертифікат про участь.
Сподіваємось, наша Школа юного біохіміка поглибила зацікавлення школярів біологією та розвинула у них бажання стати біологами-експериментаторами.