Вітаємо Олега Лущака та його команду – Уляну Семанюк, Ольгу Стрільбицьку і Надію Бурдилюк, а також Марію Байляк та Дмитра Господарьова з публікацією нової статті – Chili-supplemented food decreases glutathione-S-transferase activity in Drosophila melanogaster females without a change in other parameters of antioxidant system – у престижному міжнародному журналі Redox Report (імпакт-фактор – 5,696)! Співавторами статті є також колеги з Природничого університету у Вроцлаві, а також багаторічний партнер кафедри – професор Кеннет Сторі з Карлтонського університету (м. Оттава, Канада). Дослідження проведене в рамках проєкту «Інтермедіати фенілпропаноїдного шляху як речовини для продовження тривалості і якості життя», фінансованого Національним фондом досліджень України.
Часто вважається, що корисність рослинних препаратів пов’язана з їхньою здатністю активувати систему антиоксидантного захисту організму. Команда Олега Лущака відкрила на моделі плодової мушки Drosophila melanogaster, що перець чилі не тільки не активує антиоксидантний захист, а навпаки пригнічує окремі його компоненти. Паралельно було знайдено, що активність системи антиоксидантного захисту відрізняється у самців і самок плодової мушки, а окремі її компоненти працюють суворо скоординовано. Незважаючи, на те, що дієта з перцем чилі слабо впливає на антиоксидантну систему плодової мушки, вона суттєво продовжує життя комахи. Щоправда, можливий механізм цього продовження висвітлений вже в інший публікації в журналі Королевського хімічного товариства Food & Function: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/FO/D2FO00930G