Доцент Олег Лущак проводить дослідження в Інституті експериментальної і клінічної травматології імені Людвіга Больцмана (Австрія)

За підтримки стипендій для наукового обміну від Федерації європейських біохімічних товариств (FEBS) доцент кафедри Олег Лущак проводить дослідження в Інституті експериментальної і клінічної травматології Людвіга Больцмана (м. Відень, Австрія). Науковець отримав запрошення від директора Інституту, професора Йоханеса Гріларі. На посаді гостьового професора Олег Лущак досліджує новий клас речовин з імовірною сенолітичною активністю, пов’язаною з інгібуванням синтезу арахідонової кислоти.
«В рамках проєкту досліджується вплив речовин на здатність призводити до загибелі старіючі клітини в різних органах. Ці клітини секретують різні речовини, які призводять до старіння навколишніх клітин, органів, і, зрештою, організму в цілому. Саме виділення старіючими клітинами запальних цитокінів, імуномодуляторів, факторів росту і протеаз призводить до розвитку секреторного фенотипу, пов’язаного зі старінням (SASP). Цей фенотип пришвидшує старіння. Окрім знешкодження старіючих клітин, вивчається також розвиток патологій, пов’язаних з віком» — говорить дослідник.

Вітаємо Олега Лущака з можливістю отримати ще більше досвіду і нових вражень, завдяки такому цікавому проєкту!