Аспірантка кафедри Надія Стефанишин пише статті для науково-популярного медіа «Куншт», яке популяризує та розповідає цікаво про науку

Аспірантка кафедри біохімії та біотехнології Надія Стефанишин, окрім роботи над темою дисертації та залучення до різних наукових досліджень кафедри, пише статті для науково-популярного медіа «Куншт», що допомагає популяризувати науку і «розповідати про складні речі простими словами». Ще у 2020 році у цьому журналі вийшла її перша науково-популярна стаття «Золотий вік: чому ми старіємо» (https://kunsht.com.ua/zolotij-vik-chomu-mi-stariyemo/), де авторка, описала причини старіння, аналізуючи наукові дані відомі на той час.
Коли почалась повномасштабна війна росії проти України в медіа «Куншт» почали виходити статті, які мають на меті допомогти людям вижити в умовах війни, а також надати корисні рекомендації що робити в тих чи інших екстремальних випадках. Разом з журналом «Куншт» Надія написала про те, як розпізнати і що робити у випадку зневоднення організму людей (https://kunsht.com.ua/yak-rozpiznati-znevodnennya/), (цю статтю також можна прослухати в аудіо форматі), як безпечно вживати консервовані продукти і вберегтись від ботулізму (https://kunsht.com.ua/shho-take-botulizm-i-yak-bezpechno-vzhivati-konservi/), чому в умовах війни краще відмовитись від алкоголю й для чого був потрібен сухий закон (https://kunsht.com.ua/suxij-zakon-v-umovax-vijni/), а також про те, що хоча Covid19 не здається українцям вже таким страшним, однак потрібно пам’ятати, що вірус нікуди не зник і не потрібно забувати про вакцинацію та берегти власне здоров’я і близьких (https://kunsht.com.ua/chomu-vazhlivo-pamyatati-pro-covid-19-v-umovax-vijni/).
«Коли почалась повномасшатабна війна росії проти України хотілось допомогти людям, а також своїй країні в різний спосіб: волонтерити, донатити на ЗСУ, а також ділитись корисною інформацією, спираючись на наукові дані. Я безмежно вдячна медіа «Куншт» за співпрацю і що можу бути корисною таким чином». — зазначає Надія Стефанишин.
Ще у 2021 році Надія разом з іншими українькими науковцями брала участь в науковій онлайн-майстерні «Науку чути» за підтримки науково-популярного медіа “Куншт” та Фонду Федора Шпига, де українські науковці мали змогу прослухати онлайн-вебінари та взяти участь у воркшопах. Дізнатись та покращити навички того як якісно створювати науково-популярні відео, писати статті, вести блоги, комунікувати з медіа. Крім того науковці мали можливість отримати контракти від видавництв «Віхола» та «Yakaboo Publishing» на видання своїх науково-популярних книжок (https://www.projects.kunsht.com.ua/naukuchuty). Хотілось би, щоб таких проєктів було якнайбільше, адже популяризація науки в нашій країні надзвичайно важлива.
А Надії бажаємо натхнення і наснаги для подальших звершень.