Практичний тренінг на кафедрі нейрофізіології Iнституту фізіології університету м. Тюбінген

Завершилась експериментальна частина практичного тренінгу, в якому взяли участь аспірантки кафедри біохімії та біотехнології ПНУ ім. Василя Стефаника, Мирослава Ватащук, Вікторія Гурза і Надія Стефанишин. Практичний тренінг відбувся на кафедрі нейрофізіології Iнституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина) (Institute of Physiology, Department of Neurophysiology. Eberhard Karls University Tübingen) під керівництвом професорки Ольги Гаращук (директорки Інституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина) у рамках спільного проєкту під назвою «Blended Kurs «Integrative Biowissenschaften», наданим DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – Німецька служба академічних обмінів) за програми фінансування «Ukraine digital – Studienerfolg in Krisenzeiten sichern».
Проєкт «Blended Kurs «Integrative Biowissenschaften» був розроблений для підтримки українських студентів-біологів з ініціативи професорки Ольги Гаращук (керівник проєкту) – і співучасті професора Володимира Лущака, а також їхніх колег. Таким чином, команда викладачів і науковців з України й Німеччини змогли провести онлайн курси студентам біологічних спеціальностей за підтримки Німецької Служби академічних обмінів (DAAD), яка надала грант на виконання цього проєкту. Курси створені для того, щоб українські студенти змогли надолужити втрачені знання з біологічних дисциплін, внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, а також покращити вже отримані раніше. Проєкт передбачав два онлайн-курси – інтегрований курс «Науки про життя», що включав такі предмети: біохімія, біофізика, інструментальні методи, вступ до мікроскопії, молекулярна біологія, фізіологія та курс «Біоінформатика». Курси передбачали теоретичну частину, де студенти змогли прослухати цікаві лекції від викладачів, а також практичні заняття. Крім того, що участь була безкоштовною, більшість учасників отримали стипендії.
Також в рамках проєкту троє аспіранток кафедри біохімії та біотехнології ПНУ ім. Василя Стефаника, Мирослава Ватащук, Вікторія Гурза і Надія Стефанишин отримали чудову можливість взяти участь в практичному тренінгу, що проходив на кафедрі нейрофізіології Iнституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина) (Institute of Physiology, Department of Neurophysiology. Eberhard Karls University Tübingen) під керівництвом професорки Ольги Гаращук (директорки інституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина) у рамках спільного проєкту під назвою «Blended Kurs «Integrative Biowissenschaften», наданим DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – Німецька служба академічних обмінів) за програми фінансування «Ukraine digital – Studienerfolg in Krisenzeiten sichern».
Під час практичного тренінгу з листопада по грудень 2022 року аспірантки під керівництвом старших колег, зокрема: професорки Ольги Гаращук (директорки інституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина), професора Володимира Лущака та професорки, завідувачки кафедри біохімії та біотехнології ПНУ ім. Василя Стефаника Марії Байляк, виконали частину експериментальної роботи на базі Інституту фізіології університету м. Тюбінген, а саме визначили показники оксидативного стресу і енергетичного обміну у тканинних зразках (печінці, мозку, нирках) мишей молодої та старшої вікової груп, які утримувались на дієті з необмеженим доступом до їжі, а також у групі мишей, які утримувались на дієті з обмеженою калорійністю. Крім того, завдяки роботі в іноземній команді аспірантки не лише удосконалили свої вміння, а й покращили рівень англійської мови. Також, Мирослава, Вікторія і Надія відвідували наукові семінари, де не лише змогли дізнатись про цікаві експериментальні роботи співробітників кафедри нейрофізіології Інституту фізіології університету м. Тюбінген, а й самі мали нагоду доповісти і подискутувати про отримані результати виконаного ними дослідження. Крім того, методики, які були опрацьовані під час дослідження, зокрема, визначення маркерів оксидативного стресу, активності ферментів антиоксидантного захисту і енергетичного обміну (ферменти, які беруть участь в гліколізі, пентозофосфатному шляху) також будуть використані в дисертаційних дослідженнях аспіранток.
Крім того, аспірантки разом з іншими співробітниками Інституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина) відвідали мітинг на підтримку України, який був організований українською діаспорою в м. Тюбінген. Також, долучились до ініціативи команди волонтерів (вихідців з України) “Tübingen Hilft Ukraine”(https://tuebingen-hilft-ukraine.de/ua/), що співпрацюють з українськими логістичними компаніями для перевезення в Україну гуманітарної допомоги та безпосередньо займаються гуманітарною допомогою для всіх українців, які цього потребують.
Щиро вдячні за отримані можливості і досвід, завдяки партнерам з Німеччини, а також за підтримку і допомогу неймовірної команди співробітників кафедри нейрофізіології Інституту фізіології університету м. Тюбінген!