Звіт аспірантів про роботу над дисертаційними дослідженнями

На кафедрі біохімії та біотехнології 27 березня та 24 квітня відбувся звіт про роботу над дисертаційними дослідженнями аспіранток 3-го року навчання Вікторії Гурзи та Мирослави Ватащук.

Вікторія досліджує  вплив різних типів дієт на енергетичний метаболізм у мишей. У цій роботі порівнювався влив дієти, що містила маргарин 70%-ї жирності, а також дієт з додаванням відвару ромашки лікарської та періодичне голодування на фізіологічні та біохімічні параметри дослідних тварин. Надлишкове споживання маргарину може призвести до розвитку метаболічного синдрому, що характеризується порушенням метаболізму, оксидативним стресом та запаленням. Метою цієї роботи було перевірити чи буде мати відвар з квітів ромашки та періодичне голодування протекторний ефект на організм мишей при вживанні маргарину.

Дисертаційна робота Мирослави полягає у дослідженні впливу висококалорійної дієти та альфакетоглютарату на біохімічні та імунологічні параметри у мишей. Високалорійна дієта містила 45ккал% жиру та 15ккал% фруктози. Дієти з високим вмістом жиру та фруктози можуть призвести до ожиріння, що є однією з характеристик метаболічного синдрому. Метою цієї роботи було перевірити чи додавання альфакетоглютарату до висококалорійної дієти мишей, який використовувався як харчова добавка, могло запобігати розвитку метаболічного синдрому.

Аспірантки презентували результати біохімічних, імунологічних та гістологічних досліджень, розповіли про участь у наукових конференціях, а також про опубліковані оглядові та експериментальні роботи. Поділились своїми планами щодо роботи над дисертацією та написанням статей.

Звіт проводився у змішаному форматі (офлайн та онлайн). Його відвідали викладачі, працівники, та аспіранти нашої кафедри.