Міжнародна конференція “Дрозофіла в експериментальній генетиці та біології” розпочала свою роботу

У вівторок 27 червня розпочала свою роботу VIII міжнародна конференція “Дрозофіла в експериментальній генетиці та біології”. Традиційно відкриття розпочали з хвилини мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії рф проти України та державного гімну. Далі з вітальними промовами виступили проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ, професор Сергій Шарин, заступниця декана факультету природничих наук, доцент Марія Складанюк, заслужений діяч науки і техніки України, професор Володимир Лущак та заступниця директора Національного антарктичного наукового центру України, доктор Ірина Козерецька.

   

Формат роботи був змішаний. До конференції приєдналося 45 учасників наживо (серед них знані науковці з Одеси, Харкова, Києва, Львова, Івано-Франківська) та 14 в режимі онлайн (серед яких запрошені лектори з Фінляндії, Німеччини, Франції, Іспанії, Австрії та Словаччини).

Робочою мовою конференції була виключно англійська. А родзинкою заходу виявилися дуже пізнаваль пленарні доповіді Ховарда Джейкобса (Howard Jacobs) під назвою “Mitochondria aren’t cool: consequences of elevated mitochondrial temperature in Drosophila” (Тамперівський університет, Фінляндія) та Джеральда Рімбаха (Gerald Rimbach) – The trace element lithium stimulates egg production in the model organism Drosophila melanogaster (Кільський університет, Німеччина).

Не менш цікавими були і доповіді українських доповідачів, серед яких Дмитро Господарьов, Ігор Юркевич, Павло Коваленко та Марія Байляк.

Нагадаємо, що організація заходу відбувається за фінансової підтримки українського фулбрайтівського кола та грантів теплого міста.

Робота на конференції триває. Ми впевнені, що наступні два дні, будуть не менш насиченими та цікавими.

З деталями програми можна ознайомитися за покликанням: https://kbb.pnu.edu.ua/programa-konferencii/

Всім зацікавленим онлайн до нас можна приєднатися тут.