Радіємо успіхам наших випускників!

Роботу нашої випускниці Аліни Заячківської, яка у 2022 році приєдналась до лабораторії Андрія Лужецького в Саарландському університеті (Німеччина) було згадано в новинах проєкту ETERNAL. Цей проєкт виконується в рамках програми Horizon і спрямований на зменшення шкоди довкіллю при виготовленні ліків. Проєкт здійснюється дванадцятьма учасниками з Німеччини, Іспанії, Ірландії, Австрії, Італії та Португалії. Загальний бюджет проєкту – майже шість мільйонів євро.

Детальніше за посиланням:

https://www.eternalproject.eu/news/hipssaarland/

Аліна закінчила магістратуру на кафедрі біохімії та біотехнології. У 2022 році вона виграла грант від Федерації європейських мікробіологічних товариств (Federation of European Microbiological Societies – FEMS) на тримісячне наукове стажування в лабораторії професора Лужецького в Саарландському університеті. Під час стажування Аліна досліджувала шляхи зміни вторинного метаболізму актиноміцетів для синтезу нових антибіотиків. В Саарландському університеті вона опанувала методи молекулярної біології та біохімії, включаючи полімеразну ланцюгову реакцію, рідинну хроматографію і мас-спектрометрію, вдосконалила свої навички з гель-електрофорезу. Тепер Аліні довірено ключову роль реалізації частини завдань чотирирічного проєкту ETERNAL від Horizon Europe.

Отримання лікарських препаратів шляхом органічного синтезу часом потребує екстремальних температур і тиску, а також залучення низки токсичних речовин, які істотно шкодять довкіллю. В той самий час багато ліків, наприклад, антибіотики та протипухлинні речовини, можуть вироблятися бактеріями з групи актиноміцетів. Дослідницька команда Лужецького реконструює метаболічні шляхи актиноміцетів, замінюючи всі природні компоненти їхнього геному синтетичними генетичними елементами. Це дозволяє синтезувати складні хімічні сполуки – зокрема, нові антибіотики – в клітинах актиноміцетів, а не шляхом органічного синтезу.

 

Професор Лужецький упевнений, що виробництво ліків можна покращити за рахунок генної інженерії бактерій. Таким чином можна буде виробляти тільки бажані активні речовини без побічних продуктів, які шкодять довкіллю. Аліна та професор Лужецький вірять, що дуже скоро всі антибіотики та інші ліки будуть вироблятись мікроорганізмами, отриманими шляхом генної інженерії. Через це, виробництво таких ліків буде повністю екологічно чистим або виділятиме в довкілля лиш дуже невелику кількість токсичних побічних продуктів.