Робочий візит до Німеччини у рамках реалізації проєкту від DAAD

Робочий візит до Німеччини у рамках реалізації проєкту від DAAD

Протягом 11-18 березня завідувачка кафедри біохімії та біотехнології, професорка Марія Байляк перебувала з робочим візитом у Інституті фізіології Тюбінгенського університету (м. Тюбінген, Німеччина). Візит був здійснений як частина проєкту «Поглиблений міжуніверситетський блок з наук про життя для українських студентів-біологів» ( «Advanced inter-university life science block for Ukrainian biology students»), що реалізується за програмою “Цифрова Україна: забезпечення академічного успіху у період кризи (2024)». Ця програма ініційована та фінансується Німецькою службою академічних обмінів ( DAAD, Deutscher Akademischer Austauschdienst).

Керівником проєкту є директор Інституту фізіології Тюбінгенського університету, професорка Ольга Гаращук, а команда викладачів кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського університету забезпечує організаційну складову з реалізації проєкту в Україні. Загалом, проєкт спрямований на створення й проведення онлайн-курсів для українських студентів та аспірантів біологічних спеціальностей.

Це вже третій рік співпраці кафедри біохімії та біотехнології з Тюбінгенським університетом в рамках програм від DAAD й цього року команда партнерів вирішила перейти на новий рівень і не обмежуватися проведенням лише онлайн-курсів (див. детальніше на сайті проєкту – http://lifesciencescourse.org/ ), а й почати створювати власні навчальні відео для самостійного опанування матеріалу студентами. Ці матеріали планується оприлюднювати на загальнодоступній платформі https://av.tib.eu/publisher/Projekt__Open_Education_Resources_with_Ukraine_. Однак розробка таких ресурсів вимагає чіткого розуміння правового регулювання ліцензування та захисту інтелектуальної власності як у Німеччині, так і в Україні. Проф. Марія Байляк відвідала Тюбінгенський університет для вивчення аспектів такого регулювання, консультування з нашими партнерами з університету Ганноверу, які займаються підтримкою платформи av.tib.eu, де будуть розміщуватися навчальні відео та підготовкою навчального семінару для інших учасників нашої команди. Це дозволить створювати відео не тільки відповідно до норм захисту авторського права, а й краще підлаштовувати його під рівень студентів та програми курсів в різних університетах, щоб використовувати не тільки під час онлайн-курсів, а й як частину класичних занять.

Також у рамках проєкту з 11 березня розпочалось тримісячне наукове стажування аспіранток кафедри біохімії та біотехнології Мирослави Ватащук і Вікторії Гурзи на кафедрі нейрофізіології Інституту фізіології Тюбінгенського університету на запрошення директорки інституту, професорки Ольги Гаращук. Під час стажування аспірантки виконають частину експериментальних досліджень, які пов’язані з їхніми дисертаційними роботами, а саме проведуть визначення впливу калорійного обмеження на показники про-/антиоксидантного статусу й енергетичного обміну у мишачій моделі хвороби Альцгеймера.