Наші студенти та викладачі пройшли курси PolLASA з утримання, розведення та планування експериментів на лабораторних тваринах

З 11 по 16 лютого доценти кафедри біохімії та біотехнології Марія Байляк та Олександра Абрат разом із шістьма студентами-біохіміками (Антоніна Мельничук, Уляна Росипайло, Христина Матвеєва, Тетяна Струтинська, Мар’ян Іваночко – ІІІ курс та Віталій Деркачов – ІІ курс) пройшли курси з підготовки фахівців з розведення, утримання та використання лабораторних тварин. Навчання проходило на базі Біолого-хімічного наукового центру Варшавського університету (Республіка Польща) під керівництвом Польського наукового товариства лабораторних тварин (PolLASA). Учасниками міжнародних курсів стали близько 170 студентів з України та Польщі. У рамках програми курсів заняття з молодими фахівцями провели лектори з Варшавського університету медицини, Інституту фізіології Польської академії наук, а також співробітники Польського університету з питань етики роботи з лабораторними тваринами.

Слухачі під час лекцій мали змогу ознайомитися з особливостями морфології, анатомії, фізіології та патологїі лабораторних тварин, а також основами лікування захворювань у тварин. Студентів також вчили як правильно оформити документи з планування та проведення експериментів на лабораторних тваринах відповідно до стандартів Європейського Союзу. Лектори продемонстрували деякі практичні аспекти роботи з лабораторними тваринами, розповіли про особливості облаштування умов їх проживання. Учасники міжнародних курсів після завершення отримали відповідні сертифікати, які дають їм право працювати з лабораторними тваринами та брати участь у міжнародних експериментах.

У вільний від лекторію час співробітники та студенти познайомилися з історичною частиною Варшави, пройшовшись мальовничими вулицями Старого міста, живописним берегом Вісли, відвідавши чимало костелів, серед яких костел Святого Хреста, де поховано серце Шопена. Приємно вразила також архітектура міста, що гармонійно поєднувала в собі як старовинні вінтажні споруди так і сучасні побудови, виразні різноманітністю форм і фактур. Студенти побачили відомий у Варшаві найвужчий будинок, поклонилися вічному вогню на площі маршала Пілсудського та загадали здійснення своїх найзаповітніших мрій біля дзвона, якому історично не судилося дзвонити. Та найбільше емоцій у студентів-біохіміків викликав Центр науки Коперника, де вкотре мали змогу переконатися, що наука може бути не лише корисною, але і захоплююче цікавою.