НІМЕЦЬКО-УКРАЇНСЬКА ЛІТНЯ НАУКОВА ШКОЛА «ПЕРСПЕКТИВИ БІОМЕДИЦИНИ: ІМУНОТЕРАПІЯ РАКУ»: ПІДСУМКИ

З 30 червня по 6 липня на кафедрі біохімії та біотехнології ПНУ проходила Літня англомовна школа “Перспективи у біомедицині з фокусом на імунотерапію раку”. Школа фінансово була підтримана Німецькою Службою Академічних обмінів (DAAD). На місцевому рівні проект фінансово підтримала грантова програма #UrbanSpace100
Метою проведення школи було поширення знань про сучасні досягнення у галузі імунотерапії раку та встановлення контактів між дослідниками Німеччини та України.
Добитися поставлених цілей вдалося завдяки винятковій професійності організаторів та зацікавленості відібраних учасників.
Співорганізаторами школи виступили: проф. Володимир Лущак та Уляна Джаман (кафедра біохімії та біотехнології ПНУ ім. В. Стефаника),
доктор Тетяна Євса (відділ гастроентерології, гепатології та ендокринології Ганноверського медичного університету (Німеччина),
проф. Віктор Уманський (Німецький дослідницький центру раку (Гейдельберг) та університетський медичний центр Мангейм Гейдельберзького університету (Німеччина).

Програма школи включала лекційний та практичний курси. Окрім науковців нашого університету, лекції прочитали відомі дослідники з Німецьких університетів. Всі лекції були надзвичайно цікавими та дуже об’ємними за фактичним матеріалом. Серед питань, які розглядалися лекторами, були: сучасні напрямки в імунотерапії раку (проф. Віктор Уманський, Німецький дослідницький центру раку, Гейдельберг), розробка вакцин проти раку та імунотерапевтичних підходів для лікування раку печінки (доктор Тетяна Євса, Гановерський медичний університет), рак і харчування (доктор Олег Лущак, ПНУ), нейтрофільні позаклітинні пастки в імунній відповіді та раку (проф. Ростислав Білий, Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького), сучасні досягнення у клітинній терапії раку (проф. Адельхайд Червенка, Гейдельберзький університет), онколітичні віруси як інструмент у боротьбі з раком (доктор Флоріан Кюнел, Гановерський медичний університет), нові підходи до лікування меланоми (проф. Йохен Утікал, університетський медичний центр Мангейм Гейдельберзького університету), карбонільний/оксидативний стрес та метаболічні порушення (проф. Галина Семчишин), метаболічні аспекти старіння мозку (проф. Володимир Лущак, ПНУ), імуносупресія та хронічне запалення як механізм прогресування раку (проф. Віктор Уманський, відділення раку шікри, Німецький дослідницький центру раку), розробка імунопрепаратів проти раку (проф. Рієнк Оффрінга, Німецький дослідницький центру раку), синтетична біологія та інженерія актиноміцетів для отримання нових антибіотиків (професор Андрій Лужецький, фармацевтична біотехнологія, Саарландський університет, Саарбрюкен).
На практичному курсі учасники ознайомилися з сучасними імунологічними та біохімічними методами, які використовуються у фундаментальних дослідженнях раку: біохімічні методи визначення активності ферментів (доктори Дмитро Господарьов та Надія Мосійчук, ПНУ), вестерн-блот та ELISA для оцінки стресової відповіді організму (доктор Олег Лущак, ПНУ), ДНК-білкові-взаємодії як інструмент у пошуку протиракових препаратів (доктори Андрій Лужецький та Юрій Ребець, Саарландський університет, Саарбрюкен); рутинні та сучасні імунологічні техніки при роботі з тваринами (доктор Тетяна Євса).

Також учасники отримали загальні уявлення про «open science» (доктор Луїза Бенгстон, Відділ комунікацій Центру молекулярної медицини Макса Дельбрюка), корисні поради щодо успішного планування кар’єри, пошуку грантів, написання та подавання заявок на отримання фінансування наукових проектів у Німеччині (доктор Оксана Зойменіхт (Німецько-Українська Академічна Спільнота, Берлін), доктор Крістіан Шайх (Центр східноєвропейських та міжнародних досліджень, Берлін)). Окрім того, доктор Оксана Зойменіх познайомила всіх з мережею Ukrainet (The UKRainian Academic International NEtwork), метою якої є підтримка та досліджень про Україну та українських науковців в Німеччині. Сама мережа підтримується німецько-українською академічною спільнотою (German-Ukrainian Academic Society).

Для участі у Школі було відібрано 25 учасників зі всієї України (full time course participants). Також близько 20 слухачів мали змогу вільно відвідувати лекції (part time course participants). Серед учасників були як студенти, так і аспіранти та інтерни, а також лікарі-практики. Вже з перших хвилин реєстрації було зрозуміло, що на школу потрапили одні з найперспективніших молодих науковців України. Молодь продемонструвала високий рівень базових знань та вільне володіння англійською мовою, була дуже активною в обговоренні суто наукових виступів, у створенні ефективної професійної атмосфери і сприятливого для майбутніх контактів середовища. Учасники мали змогу презентувати свої наукові здобутки під час постерної сесії і найкращі три виступи були нагороджені дипломами та пам’ятними призами. Загалом, все вийшло набагато краще, ніж очікувалося. І все це заслуга наших основних організаторів (Уляни Джаман, Галини Семчишин, Олександри Абрат), а також всіх, хто їм активно допомагав у вирішенні поточних питань. Також хотілось би відзначити наших студентів 1 та 2 курсів, які зголосилися та активно допомагали у проведенні школи – ви добре справилися.
Коротко про основні моменти школи у фото