Доцент Олег Лущак взяв участь у конференції “Epigenetics: playing with the game of life”

Доцент Олег Лущак протягом 13-15 вересня взяв участь в конференції «Epigenetics: playing with the game of life» та воркшопі «Bioinformatics in Aging Research», організованому німецьким Інститутом біостатистики та інформатики в медицині та дослідження старіння (Institute for Biostatistics and Informatics in Medicine and Ageing Research, German). Захід проходив у Галле-Віттенберзькому університеті імені Мартіна Лютера (Heart Centre University Hospital Halle, Saale, Німеччина).
Метою конференції було (1) обговорити старіння як фактор ризику захворювань, (2) сприяти більш широкому спілкуванню серед всесвітньої спільноти людей, які займаються дослідженнями старіння, та (3) запросити молодих студентів до приєднатися до цієї галузі досліджень.

Серед учасників конференції були зокрема Стівен Хорвац (Лос Анджелес),  Клаудіо Феручі (Болонья) і Вадим Гладишев (Бостон). Стівен відкрив епігнетичний годинник, який дозволяє з точністю до півроку оцінити біологічний вік людини, вирахувати імовірну тривалість життя, а також може бути використаним для оцінки ефективності інтервенцій для омолодження. Клаудіо відомий своїми дослідженнями довгожителів – людей, які живуть більше 100 років. Також він є головним редактором журналу Aging Research Reviews, який являється номером один в напрямку геронтології. 

Під час конференції науковець-біохімік нашого університету Олег Лущак виступив з двома доповідями, а також прийняв участь у дискусії щодо перспектив розробки маркерів старіння і стратегій омолодження. В своїй доповіді «Ferulic acid esters extend the lifespan and improve the memory in elder animals» він представив результати про можливість використання ефірів ферулової кислоти для покращення пам’яті у організмів похилого віку і продовження тривалості життя модельних організмів. Негативні наслідки розмноження він представив у доповіді «Trasgenerational effects of late reproduction in Drosophila».