ОГОЛОШУЄТЬСЯ КОНКУРС ДЛЯ ШКОЛЯРІВ «Пошук наукових ідей»

Кафедра біохімії та біотехнології ПНУ оголошує конкурс для учнівської молоді на кращу наукову ідею/проект у галузі біології.
Основна мета конкурсу – підвищення інтересу талановитої молоді до науки та потенційне розширення напрямків наукової діяльності кафедри біохімії та біотехнології ПНУ.
Конкурс для тих:
– хто цікавиться наукою та сучасним розвитком біології
– має власні ідеї та думки щодо вирішення певних наукових проблем
– може запропонувати, що нового та цікавого можна вивчати у галузі біології та суміжних наук
– знає, як практично вирішити певні наукові проблеми
– знає, як можна поєднати знання з біології, хімії, фізики, інформатики та математики.
Тематика ідей/проектів необмежена, проте обов’язковими складовими проекту мають бути експериментальна складова – виконання дослідів в лабораторії (за винятком проектів, які передбачають комп’ютерне моделювання, анкетування, біоінформатичні підходи тощо) та чіткий зв’язок з біологією. Перевагою буде дотичність до таких галузей біології як біохімія, генетика, молекулярна біологія, мікробіологія, біотехнологія, фізіологія людини та тварин, біомедицина, біоіндикація, екотоксикологія та гідробіологія.
Кращі проекти обиратимуться за такими критеріями:
 актуальність
 оригінальність ідеї
 новаторський підхід
 можливість виконання проекту на кафедрі біохімії та біотехнології ПНУ (з нашими можливостями можна ознайомитися на сайті кафедри https://kbb.pnu.edu.ua/) або на базі закладу освіти конкурсанта
?Кращі проекти (до 5 проектів) будуть відзначені дипломами та цінними призами (!), а також наші викладачі допоможуть реалізувати ці проекти на кафедрі біохімії та біотехнології або за місцем навчання конкурсанта. Ми сподіваємось, що таким чином переможці зможуть відчути себе справжніми науковцями!
?Вимоги до оформлення наукових ідей/проектів
Готувати проекти рекомендується у формі презентації. Обов’язкові складові: вступ, мета, потенційні методи та значущість.
1. Вступ
– Поясніть, що вже відомо про тему, яка вас цікавить, і на яке нове питання Ви плануєте відповісти чи яку поточну проблему пропонуєте вирішити. Далі поясніть свою гіпотезу.
2. Методи
– кількома реченнями опишіть, як би ви створили це дослідження. Опишіть об’єкти дослідження (наприклад, кого чи що досліджуєте, скільки, якщо модельні організми – то якого віку та статі, здорових чи хворих та ін.). Як довго триватиме дослідження? Які дані ви б отримували від зразків/об’єктів (наприклад, дані по хімічному складу, росту, розмноженню, загибелі модельних організмів, аналіз зразків ґрунту/води/повітря/ аналіз крові, результати відкритих/опитувань, аналіз загального фізичного здоров’я тощо)? Якщо пропонується створення когось препарату/зразка, опишіть як це відбуватиметься і якими властивостями володітиме цей препарат чи дослідний зразок.
3. Значущість
– Розкажіть, чому ці дослідження слід проводити. Що це додало б до наших знань у цій галузі? Хто виграє?
Кінцевий термін подачі проектів – 20 лютого 2021 року.
Заповнити заявку і подати проекти необхідно онлайн у наступній формі: https://forms.gle/w1tkjjpt4BYMzFZx6
Якщо виникнуть додаткові питання, просимо надсилати їх на електронну пошту: kbh@pnu.edu.ua або задавати питання під постом у фейсбуці.
Чекаємо на Ваші креативні наукові ідеї!