Студентка Наталія Нечитайло доповіла про своє стажування у рамках грантової програми EMBO

Впродовж п’яти місяців студентка-біохімік Наталія Нечитайло проходила стажування у Міжнародному інституті механізмів і молекулярних машин (International Institute of Molecular Mechanisms and Machines (IMoL)) Польської академії наук (Варшава, Польща). Наталія провела роботу у лабораторії Metabolic Quality Control під керівництвом докторки Кароліни Щепановської (Dr. Karolina Szczepanowska). Стажування стало можливим завдяки грантовій програмі EMBO (європейська організація молекулярної біології) Solidarity with Ukraine.

Наталя доповіла, що займалася вивченням І комплексу мітохондрій і механізмів контролю OXPHOS, та перебіг цих процесів при раку молочної залози та старінні. Вона проводила вестерн-блотинг для дослідження протеому клітин та застосовувала ПЛР для перевірки наявності мутацій у культурах клітин, з якими працювала. Також Наталія розповіла про свій шлях здобуття стипендії для стажування, побут і організацію іноземної лабораторії, та участь у журнальному клубі, куди запрошували спікерами вчених з різних країн. Зазначимо, що Наталя була єдиною студенткою у лабораторії, всі решту – це аспіранти та постдоки з різних країн світу. Робоча мова у лабораторії – англійська.

Результати виконаного дослідження увійдуть у дипломну роботу Наталії під назвою “Complex I status in breast cancer cell lines”. Ми дуже раді,  що студенти шукають змогу отримати досвід за кордоном і цілком впевнені, що вони використають його в Україні!