Наша науковиця Уляна Семанюк взяла участь у міжнародному симпозіумі, присвяченому проблемі зміни клімату

Протягом 27-29 червня у Парижі (Франція) проходив міжнародний науковий симпозіум, присвячений проблемам зміни клімату, довкілля та сталого розвитку (International Science Summit and Scientific Symposium “Fundamental Life Sciences Meets Climate, Environment and Sustainability”. Симпозіум був організований міжнародною організацією «Програма «Наука на межі людства» (Human Frontier Science Program Organization, HFSPO).

У симпозіумі взяли участь міністри з усього світу, провідні вчені, політики та інші зацікавлені учасники. Симпозіум був сфокусований на чотирьох темах:

зміна клімату та здоров’я: біорізноманіття океану та ресурси під загрозою; продовольча безпека у світі, що змінюється; люди, інституції та суспільні трансформації

У симпозіумі взяла участь і науковиця кафедри біохімії та біотехнології, к.б.н. Уляна Семанюк, яка отримала грант на поїздку від міжнародної організації HFSPО.

Ось її коротенькі враження:

«Почну з міста, бо Париж неймовірний і не говорити про нього неможливо. Як тільки я вийшла з метро у центрі Парижу, я зрозуміла, що я завжди пам’ятатиму це місто і мій візит у Париж. Я не знаю, це щось у повітрі. Щодо симпозіуму, то він був організований HFSP Organization (https://www.hfsp.org/paris-summit-symposium-multimedia) від яких я отримала фінансування за програмою the Scientists for Scientists Initiative (https://www.hfsp.org/node/74891#book/). Конференція була чудова, я зустріла нобелівського лауреата, що працював на дрозофілі, Жуля Гоффмана. Багато говорили про зміни клімату, глобальне потепління. Трохи не моя сфера інтересів, але як то кажуть стосується кожного. Ну і звичайно я зустріла дівчат (ред. – Надія Бурдилюк та Аліна Заячківська – випускниці кафедри біохімії та біотехнології, які працюють/навчаються закордоном) у Парижі. З Аліною ми не бачились близько року. Є багато речей за які я вдячна кафедрі, але найбільше все ж за друзів)».

Зазначимо, що у 2022 році міжнародна організація Human Frontier Science Program Organization (HFSPO) започаткувала Ініціативу “Вчені для вчених” (S4S), щоб допомогти українським дослідникам, які постраждали від війни, продовжити свої дослідження у приймаючих установах по всьому світу. З того часу HFSPO підтримала пропозиції 14 українських науковців та створила стажування за кордоном у лабораторіях та інститутах активних лауреатів HFSPO.  Серед тих, хто отримав підтримку HFSPO, – наша науковиця Уляна Семанюк. Завдяки HFSPO Уляна отримала можливість пройти річне стажування у Гельсінському університеті (Фінляндія). Стажування розпочалось у вересні у 2022 році. Тема проєкту, над яким працює науковиця “Нова роль старіння: походження клітинної диференціації та еволюція багатоклітинності”. Мета проєкту – дослідити, чи не може клітинне старіння лежати в основі походження диференціації клітин багатоклітинного організму при переході від одноклітинності до багатоклітинності». Як модельний об’єкт науковці використовують пекарські дріжджі. Програма триватиме до вересня 2023 року включно.