Науковиця Ольга Стрільбицька відвідала інститут Імунобіології і Епігенетики імені Макса Планка в межах реалізації проєкту

Старша наукова співробітниця кафедри біохімії та біотехнології ПНУ ім. В. Стефаника Ольга Стрільбицька з 16 червня по 15 липня 2023 року перебувала в Інституті Імунобіології і Епігенетики імені Макса Планка у місті Фрайбург (Німеччина) в межах реалізації проєкту «Regulation of gene expression to support healthy aging and longevity». Науковиця приєдналась до дослідницької групи професора Ніколи Йовіно, завдяки одержаному гранту від програми EIRENE Max Planck-Ukraine Cooperation & Mobility Grant від Товариства ім. Макса Планка. Дослідження, що проводяться в рамках проєкту, спрямовані на вивчення епігенетичних механізмів регуляції тривалості життя і метаболізму в плодової мушки Drosophila. Тривалість гранту – 3 роки. Цей проєкт є продовженням багаторічних досліджень наукової групи, керівником якої є доцент кафедри біохімії та біотехнології Олег Лущак, у якій працює Ольга.
«Щиро вдячна Товариству Макса Планка за надану можливість відвідати один з передових інститутів Німеччини. Робоча поїздка була інформативною та захоплюючою. Особливо вразив набір надсучасних методів, які дослідники групи Ніколи Йовіно застосовують у своїх дослідженнях. Для прикладу, високоефективний метод CUT&Tag (Cleavage Under Targets & Tagmentation) як стратегія для профілювання модифікації гістонів, який був розроблений тільки у 2019 році вже активно впроваджений у експериментальній діяльності лабораторії Ніколи Йовіно. Дуже цікаво було відвідувати семінари та робочі зустрічі групи, на яких обговорювали нові ідеї та отримані результати.» — зазначає Ольга.
Щиро радіємо успіхам дослідниці й бажаємо ще більше робочих поїздок, щоб вдосконалювати професійні навички, а також обмінюватись досвідом!