Ректор ПНУ Ігор ЦЕПЕНДА отримав нагороду імені Єжи Ґедройця

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда отримав нагороду імені Єжи Ґедройця впливової польської газети «Rzeczpospolitа». Урочиста церемонія нагородження відбулася 27 листопада у Варшаві. Лауреат премії Ігор Цепенда отримав медаль із зображенням Єжи Ґедройця, а також диплом. Лаудацію виголосив директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький.

У своїй промові під час нагородження ректор Прикарпатського університету основний акцент зробив на понятті діалог. Бо без діалогу між народами і урядами України, і Польщі не можна побудувати відкритих та довірливих добросусідських взаємин.

Він подякував журі премії за високу відзнаку та наголосив: «Це велика честь бути серед видатних людей, які отримали нагороду та були номіновані. Мене переповнюють почуття великої відповідальності за продовження справи, розпочатої Єжи Ґедройцем і Kultura Parisska. Протягом багатьох років я та багато моїх друзів у Польщі, та Україні будували спільні інституції, які об’єднують. Серед них — українсько-польські зустрічі в Яремчі, які вже 16 років збирають найкращих експертів і науковців обох країн, створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на базі колишньої астрономічної обсерваторії Варшавського університету на горі Піп Іван у Карпатах та Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі в Микуличині. Завдання всіх цих інституцій та багатьох інших, що плідно діють на українсько-польському просторі, це діалог. Діалог – це бажання вислухати іншу людину. Діалог – це бажання зрозуміти партнера. Діалог – це бажання відчути чуйність партнера. Діалог означає готовність до компромісу. А найвищим виміром діалогу є довіра».

Окрім Ігоря Цепенди, претендентами на нагороду однієї з найвпливовіших газет Польщі цього року були ще чотири представники з України, Польщі, Литви, – директорка Міжнародного фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі Віра Меньок, директор Інституту історії Литви Альвидас Нікжентайті, Єва Ошнієцька, директор Інституту Південно-Східної Європи (Перемишль) Станіслав Стемпень.

Станіслав Стемпень разом з Ігорем Цепендою також отримав цьогорічну нагороду імені Єжи Ґедройця.

Премія імені Єжи Ґедройця – гуманітарна нагорода, заснована ще у 2001 році редакцією газети «Rzeczpospolita». Її призначають за дотримання принципів та поглядів Єжи Ґедройца польського публіциста та громадського діяча. Він був активним прихильником польсько-української співпраці та супротивником взаємних територіальних та інших претензій. Задяки йому були сформовані політичні еліти обох країн, які в своїй політиці дотримуються формул «Без незалежної Польщі немає незалежної України. Без незалежної України немає незалежної Польщі».