Участь у XVII Партнерській Конференції «Bioforum 2018» в м. Лодзь (Польща)

Протягом 23-24 травня 2018 року у м. Лодзь (Польща)  проходила XVII найбільша партнерська конференція  в Центральній Європі «BioForum 2018».  Основною метою конференції є обмін інформацією та спілкування з фахівцями, які беруть участь у створенні та впровадженні інновацій в галузі біотехнології та наук про життя. Організатором конференції виступила компанія «Bio-Tech Consulting Ltd.», яка спеціалізується на оцінці науково-дослідних проектів та співпрацює з інноваційними підприємствами і науковими установами, головним чином допомагаючи їм у сфері розвитку нового бізнесу.
На запрошення університету м. Лодзь у конференції «BioForum 2018»  взяла участь делегація Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.  Учасниками каонференції від кафедри біохімії та біотехнології були професор Володимир Лущак, старший лаборант навчальної лабораторії магістрант 1-го року навчання Андрій Клоновський та студент 4-го курсу Олег Шевчик.

 
У рамках конференції учасники мали змогу послухати доповіді наступних доповідачів: заступника міністра науки і вищої освіти Польщі Петра Дардзінського «Реформа науки та вищої освіти як ключовий чинник розвитку економіки в Польщі»; заступника президента Правління Польського Фонду Розвитку Cофії Шевчук «Діяльність PDF для розвитку польської біотехнології»; заступника міністра охорони здоров’я Польщі Марціна Чехія «Важливість біотехнологічних препаратів у політиці охорони здоров’я в Польщі»; члена правління польського агентства з інвестицій та торгівлі Томаша Писула «Сприяння сектору Pharma/Biotech у 2018-2019 роках»; президента та виконавчого директора «Фонд Костюшко» Марека Скулимовського «Місія Фонду Костюшко»; менеджера фармацевтичної компанії «Vertex» Марека Макишин «Чому ми починаємо вести бізнес у Польщі?»; генерального директора Кембріджського інноваційного центру Тимофі Роу «Biotech Hub – новий спосіб підтримки біотехнологічних компаній. Що ми досягли в США і що робимо в Польщі?»; Ядвіги Емілевич «Підприємство та технологія: важливість біотехнології в розробці інновацій в економіці Польщі»; Катерини Пихової «Початкове товариство наук про життя в Республіці Чехія»; о. Тада Пахольчика «Нові напрямки біологічних наук та біоетика» та «Аналіз геному ДНК людини – етичні питання, на які треба відповісти»; генерального директора компанії «Celon Phatma» Мацея Вєцорека «Нові підходи в процесі виявлення та розвитку ліків»; Марти Соневички «Етичні, правові та соціальні наслідки генетичних втручань в відтворення людини»; Дженніфер Кастенеда «Аналіз  ДНК людини – шанс для кращої діагностики, лікування та профілактики захворювання»; Лоли Бартошевич «Отримання патентного захисту для біологічних винаходів у Канаді». Додатково для студентів конференції було проведено курс доповідей: «Написання резюме та навички набору персоналу», «Як створити комерційну цінність біотехнологічних досліджень та розробка власних проектів», «Кар’єрні шляхи для студентів-біотехнологів».
Окрім того на конференції відбувались дискусії –   «Генетична конфіденційність в постгеномній епосі», модератором якої виступив Бладжей Кмітьяк, та  «Як успішно прискорити розвиток біотехнології у Польщі», модератором якої виступила радник президента з питань інновацій Марта Гаєвка. У дискусії взяли участь Ядвіга Емілевич, Петро Дардзінський,  генеральний директор «Mobion S.A» Артур Чабовський, генеральний директор «Bioton S.А»  Роберт Нейманн, генеральний директор «Bio-Tech Consulting Ltd.» Тадеуш Пітруча та завідувач кафедри медичної біотехнології Лодзького медичного університету Вальтер Клемп.
BioForum 2018 – це захід, який надав чудову можливість щодо встановлення міжнародних контактів, зустрічі з потенційними партнерами у науці та бізнесі та обговорення нових спільних робіт.