НОВИНИ ВІД НАШОГО СТУДЕНТА МАР’ЯНА ІВАНОЧКА з ПОЛЬЩІ

Студент-біохімік 3-го курсу Мар’ян Іваночко розпочав стажування на кафедрі цитобіохімії університету м. Лодзь (Польща) у рамках платформи IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience, Міжнародна асоціація по обміну студентами для проходження виробничої практики). 
Ось його перші враження.

“Поки робота йде у повільнішому темпі, ніж я очікував. У викладачів під наглядом яких я користуюся приладами теж студенти, теж заліки і тд. Тож поки я опанував наступне: Виділення РНК та визначення їх вмісту з тканин печінки та культури клітин. Також проводили виділення білків та визначення їх вмісту методом Лоурі (в порівнянні з Бредфордом точніший, але триваліший). Потім була робота з культурами клітин. Це були різновиди клітин раку молочної залози. Тут я вперше працював у стерильному боксі. Маю свою дослідну культуру клітин, до яких додані певн інгібітори у різних концентраціях. Також проводив електрофорез (з промислово-готовим гелем) та вестерн блот. Мені все цікаво, тому зазвичай питаю тут про все під ряд. Також побував на захисті дисертації на здобуття PhD на тему “Екстрогенна сигналізація при запальних хворобах кишечника”. Було цікаво відкрити такий формат захисту – довгий зал, мікрофони, комісія, рецензенти. Такого явища, як у нас при захисті курсових робіт – 5 хв доповідь і 20 хв питання з дискусією в них не було. Сам захист тривав близько 30-40 хв. Захист був польською мовою, хоча коли мова дійшла до схем і графіків все стало зрозуміліше.
Надалі чекаю на можливість провести real-time PCR та chromatin immunoprecipitation. загалом вважаю, що методи які не потребують дорогого обладнання чи програмного забезпечення, можна проводити і у нас. До стажування я готувався як до роботи, де дали завдання – виконуєш. І працюєш так 5 днів, 8 годин. Тому навіть дивився інструкції до методик в інтернеті. Але стажування виявилося більш навчальне та деякі дні я просто не сподівався, що завдання на сьогодні завершене. І допитував людей, чи можу допомогти або дізнатися що вони проводять в даний момент. Попри те багато вільного часу є навіть у будні. Ну, навіть колеги-наставники (пан Piotr, пан Adam, пані Agnieszka, пані Jolanta) проводять у лабораторії години 4-5, решта – паперова робота вдома, як вони кажуть. Тож, думаю я частково помилявся що вчені за кордоном по вуха у дослідницькій роботі. 
Вільний час аж ніяк не заповнюється підготовкою знання чи побутовою роботою, тому я разом з іншими членами стажування (з різних спеціальностей та континентів) вивчаю місто. Так склалося, що ці нові знайомі дуже бажали відкрити для себе частину Європи, як і я. Тому в перші вихідні ми відвідали Краків, а наступних вихідних я підказав що їм варто побачити у Варшаві (за слідами першої поїздки наших біохіміків). А минулих вихідних я побував у Відні та Будапешті”.