Наші студенти активно вдосконалюють навички з біоінформатики на практиці

Експоненційний ріст біологічних даних зумовив потребу у комп’ютерних програмах, які можуть швидко обробляти та аналізувати дані. Як результат поєднання біології, інформатики та статистики виникла біоінформатика. Вона стала важливою складовою багатьох аспектів сучасної науки та медицини – геноміка, протеоміка, молекулярна біологія, структурна біологія, фармагеноміка, екологія та еволюція, лікарська біоінформатика,- допомагаючи аналізувати великі обсяги даних, розробляти нові гіпотези та вдосконалювати методи дослідження.  –

І у світовому масштабі  затребуваними фахівці-біоінформатики, які здатні розробляти та працювати з комп’ютерними програмами для аналізу та інтерпретації великого масиву біологічних даних. Відрадно, що наші студенти це розуміють і активно розвиваються у цьому напрямі.

 

Знайомтесь, наш магістрант – Святослав Харук, захоплюється біохімією та біоінфоматикою. Окрім університетського курсу з основ біоінформатики, Святослав пройшов інші курси та тренінги для вдосконалення практичних навичок: курс з біоінформатики у рамках проєкту Тюбінгенського університету та ПНУ за програмою від DAAD (Німецької академічної служби обмінів), Літня школа з наук про біологічні дані в Ужгородському університеті з виконанням завдань під менторством німецьких дослідників , практичні інтенсиви компаній «Explogen LLC» та «Ензим» (Львів). Святослав активно вивчає програмуванням, зокрема у Python, має вже власний сайт, де ділиться своїми розробками  – https://sviatkh.github.io/. Зокрема, перші свої уміння з програмування у Phyton студент використав при підготовці бакалаврської роботи по інтразанальній доставці пептидів у мозок. На основі коду (який підраховує кількість амінокислот у пептиді), написаного для дипломної роботи, студент  розробив свій перший проєкт з програмування – AminoAcidsCounter.

Радіємо першим успіхам Святослава та бажаємо реалізації всіх його амбітних планів!